Luleå är ett paradis för foodies av alla sorter.

Här finns fine dining, exklusiva rätter gjorda på lokala råvaror och allt det andra som du kan önska dig av en matstad.

Luleå är känt för sina utsökta restauranger och brukar ofta vara en av de städer som är mest flitigt omnämnda i White guide, exempelvis.

De senaste åren har flera högklassiga restauranger som exempelvis Hemmagastronomi eller Restaurang CG etablerat sig i staden.

Men Luleås kärlek till mat är en lång historia som börjar redan på 1300-talet om man ska tro de senaste rönen, många hundra år innan Curt Bergfors öppnade den första Max-restaurangern i Luleå – en hamburgerkedja som senare skulle erövra hela Sverige och nu på senare tid även Europa.

Faktum är att Luleå främsta exportvara i stadens begynnelse var torkad gädda som skickades till södra Sverige och de lite mer uppburna människorna runt om det arktiska Europa. Tekniker för hur man skulle hantera de extrema förhållanden som man levde under på den tiden lever kvar i vår matkultur än i dag – att få saltade eller inlagda råvaror till din rätt hör inte till ovanligheterna. Dessa tekniker har vi använt oss av i flera hundra år och det har format sättet som Luleås mat smakar.

Men för dig som inte alls är intresserad av lokal mat? Ska ni behöva svälta?

Nej då, hela Luleå är som en food court med internationell mat från alla världens hörn.

Här finns även ett stort utbud caféer som kan erbjuda dig en skön paus i shoppandet eller aktiviteterna som du planerat. Allt detta finns beskrivet. Klicka bara på de flikar som intresserar dig så ska vi guida dig till rätt restaurang.