I Luleå finns en stark passion till matupplevelser, och det är någonting som märks tydligt i våra restauranger. Kärleken till det lokala är starkt förankrad i menyer, men även världsliga trender och nyskapande återspeglas i de rätter som serveras. Här finns något för alla, oavsett om du lockas av snabbmat eller finmat.

Luleå är nog i mångas ögon mestadels känt för sina hamburgare. Vi vågar nog gå så långt som att säga att Luleå börjar bli hamburgarens huvudstad i Sverige.  Max Hamburgerrestauranger, som år efter år vinner pris som bästa snabbmatshamburgaren, öppnade 1971 sin tredje restaurang i Luleå och verksamheten bytte då sitt namn till Max. Man skulle kunna säga att det var den första Max-restaurangen som öppnade. Förutom sitt huvudkontor finns inte mindre än fyra restauranger i staden. 

Från Luleå kommer även den nya stjärnan på hamburgerhimlen. Vi pratar så klart om Bastard Burgers. På Bastard maler de sitt eget kött varje dag som de köper från gårdar i trakten. Bastard Burgers har snabbt gått från en outsider till ett känt varumärke i det hamburgertokiga Sverige. De finns idag i flera städer i Sverige och utsågs ha Sveriges näst godaste hamburgare 2017.

Luleå är såklart mer än bara hamburgare. Råvara och Sushibar är ett gott och hälsosamt snabbmatsalternativ som erbjuder både sushi och sallader med hög kvalité på råvaror. Ja, det hörs kanske tydligt på namnet att råvarorna står i fokus. Restaurangerna finns centralt, men även med drive-in-möjligheter både på Storheden och på Midgårdsvägen. Perfekt när man behöver något gott och hälsosamt i farten.

För dig som vill ta ett glas vin med en kär vän en sen fredagskväll finns flera mysiga restauranger att välja mellan. I gamla Bryggeriet hittar ni Villgot Lokal och mat. Villgot serverar mat utifrån konceptet Nordic Fusion; en blandning mellan lokala råvaror med internationella trender, smaker och matlagningsmetoder från andra länder och kulturer. För att du enklare skall se hur mycket lokala råvaror som använts i varje rätt har Villgot tagit fram Villgotcirkeln. Perfekt för dig som vill veta var maten kommer ifrån.

Gillar du rustika miljöer med härlig krogkänsla är Cooks Krog en restaurang för dig. Med mysig rustik atmosfär av bränt tegel och synliga träbalkar bjuder Cooks på riktigt fredagsmys. Njut av grillade kötträtter och lokala specialiteter från hela regionen.

Även Bistro Norrland håller regionens traditioner kärt. Här tolkas lokala maträtter till deras egen matidé i kontrastrika möten mellan rustikt finlir och klassisk innovation. Bistron har även nytänkande alternativ för dig som vill äta vegetariskt. I modern bistromiljö erbjuder restaurangen luncher och middagar av hög klass i samarbete med Norrbottens Teaterns föreställningar. Vill du vara garanterad ett bord rekommenderar vi att du bokar i förväg eller kommer i tid. Trycket är nämligen högt under årets alla arbetsdagar.

Är du en person som har svårt att bestämma dig och gärna vill ha lite av varje? Då är Hotell Savoys Jazzmatsalen någonting för dig. Under lunch serveras nämligen två olika rätter tillsammans med en stor buffé av sallader och tillbehör. Se till att du kommer hungrig, det är snudd på omöjligt att lämna Jazzmatsalen utan att knäppa upp en knapp.

Jazzmatsalen har även öppet för middagar. Då byts buffén ut till Á la cartemeny med nytänkande rätter inspirerade av det lokala och regionala köket, vissa tillagade på deras egna trägrill. Missa inte att beställa ett glas från restaurangens egna cocktailbar när ni ändå är där, vi har hört att den är riktigt bra.

Vill ni boka bord, läsa mer eller hitta fler restauranger i Luleå? Ni hittar här flertalet av Luleås restaurangutbud.