Drive-in, gatukök eller NY-influerad restaurang. I Luleå har du aldrig långt till hamburgare av bästa kvalitet. Om du älskar genuin norrbottnisk-amerikansk matkultur med hamburgare som ledstjärna har du kommit till rätt stad. Här finns såväl legendariska gatuköksinstitutioner som hyllade street food-stjärnor.

Att Sveriges populäraste hamburgerkedja Max har sitt ursprung i Luleå är ingen hemlighet. För tillfället behövs tre restauranger för att tillfredsställa Luleås Max-begär. Världshistoriens första Max-restaurang hittar du fortfarande på Midgårdsvägen strax utanför centrum, alltid värd ett besök.

Bastard burgers påstår själva att de serverar den godaste burgaren som du har ätit. De kan ha rätt. Restaurangen faller in i kategorin ”Must eat” för alla matälskare. Godare, mer kvalitativa hamburgare är svåra att hitta i Sverige. Hyllat av nördiga burgarrecensenter men inte minst Luleåborna själva, som har ett speciellt hjärta klappande för hamburgaren. Lokala och färska råvaror, nybakt bröd, perfekt stekta burgare av nymalet nörkött, alltsammans klassiskt komponerat utan för mycket krångel. Gör som burgar-kännare och inled kort och gott med signaturanrättningen The bastard. Sedan tar du det därifrån. Och du. Glöm inte pommes gjord på sötpotatis. Det vore ett misstag.

Luleåbornas egna favoritburgare? Möjligen gatukökens gatukök Järnvägsgrillen. Här hittar du urtypen av en riktigt norrbottnisk hamburgare. ”Sallad, dressing, lök?” har varit den stående frågan från bakom disken i generationer. Mer än så behövs inte för att komponera en näst intill perfekt gatuköksburgare ’a la Luleå. JV-målet är en klassiker. För den som vågar finns monstermålet ”Loket” på menyn. 4 X 150 gram kött, sallad, dressing, tomat, lök, bacon, smältost, två dippsåser, en gigantisk portion stripes och 1,5 liter läsk. Målet förtärs på egen risk. Sommartid sitter ni ute i en pittoresk miljö bredvid tågstationen, bokstavligen på perrongen. För dig som hoppar av eller snart ska hoppa på tåget finns knappast ett mer passande matställe. Vill du uppleva Luleås matkultur måste du helt enkelt ta dig ner till Järnvägsgrillen.

Big boy har hittat sin egen smak och stil och bör definitivt nämnas som ett av centrala Luleås besöksvärda gatukök. Korvgubben är också en sann norrlänning. Korvgubben finns både på Midgårdvägen och Storheden för att stärka bilburna och shopping-sugna. Frasses är en genuin lokal kedja som Luleåborna gått i god för sedan 1975. 

Men var hittar du inte en hamburgare i Luleå? Andra ätvärda alternativ hittar du på The Bishops Arm’s, Allstar Bar eller på O’Learys takterass.