Det finns knappast ett bostadsområde i Luleå som inte har en – eller flera – pizzerior. Det är väl om något ett bevis på att vi helt enkelt älskar våra pizzor? Men det borde också vara ett bevis på att många av Luleås pizzerior håller hög klass och har många nöjda återkommande kunder. Bland många guldkorn och omtyckta bagare finns det några som sticker ut.

En finsmakare mitt i centrum. På Taverna Gusto smakar pizzor som de ska. Här hittar du napolitansk, vedeldad finpizza, som restaurangen själv uttrycker det. Taverna Gusto är indelad i två delar: pizzabaren och tavernan. Pizzabaren besöker du som vill äta riktigt gott i en spontan och avslappnad miljö. Här är det drop-in, takeaway, barhäng, afterwork, DJs och generösa öppettider som gäller. Här finns även cocktailbar, goda italienska viner och ett bra utbud av öl. På somrarna sitter du skyddat i solen på en av Luleås finaste innergårdar vid anrika Bergströmska. 

I Restaurang Mediterran har du pizzaälskare en lite oväntad pärla som erbjuder någonting utöver det vanliga. Mediterran hittar du i stadsdelen Örnäset och här parkerar du smidigt just utanför restaurangens dörrar. På den lilla kvarterskrogen möter du en italiensk träkolsgrill, spännande pastarätter och vedugnsbakad pizza toppade med färska råvaror. Prova gärna den halvinbakade Mezza Lunan eller Carpaccio med lufttorkat oxkött, citron och tryffelolja. Mediterran ligger som sagt en bit utanför Luleås centrumkärna, men för den som gillar pizza och vill parkera nära och bekvämt är restaurangen en pärla.

Pastabacken är ett landmärke för regionens alla pasta- och pizzaälskare. Här har du faktiskt en av den äldsta kvarvarande restaurangen i Luleå. Restaurangen, som fått sitt namn efter den branta Magasingatan, är ett familjeföretag som drivs med en kärlek för mat och dryck. I ett öppet och härligt stökigt kök samsas pizzatradition och det argentinska kökets köttkultur. Testa den egenmalda chorizon eller kötträtterna Lomito och Vacio. När det kommer till pizza skulle vissa kännare nog rekommendera Internatcionale med oxfilé och gorgonzola. Oavsett vad du väljer är pastabacken alltid lika mysigt, gott och genuint hjärtligt. Har du riktigt tur får du höra gitarrspel och spansk skönsång med darr, men det är ingenting du beställer in som en efterrätt.

Den norska kedjerestaurangen Pizzabakeren har snabbt vunnit pizza-Luleås hjärtan och gjort sig kända för sina amerikansk-inspirerade bakverk med tjockare botten. Pizzabakeren hittar du smidigt och centralt i Luleå. Stället är väldigt populärt för takeaway.

En av Luleås mest populära pizzerior är Palma. Här parkerar du smidigt utanför dörren. Palmas signum är pizzor bakade med fiber och fullkorn i degen. Resultatet blir en spröd, smakrik och nyttig(are) pizza. Du kan även beställa alla pizzorna med vanlig deg. Du kommer hursomhelst inte bli missnöjd!