Sportlovet brukar innebära en välkommen paus från arbete och skola för både stora och små. Aktiviteter finns det ju gott om, men det kan vara lite svårt att välja. Självklart vill vi hjälpa dig på vägen, så varsågod, här får du 10 tips på sportlovsaktiviteter!

 

Teknikens Hus

Teknikens Hus

Passa på att ha lite sportlovskul i Teknikens Hus – Sveriges nordligaste science center och ett av landets första. Sedan starten 1988 har mer än tre miljoner nyfikna unga och gamla upptäckt och experimenterat här.

Aktiviteter
 • Hur svårt kan det va?
Vetenskapsteater på Torget, kl 13.00.
 • Robolab:
programmera en legorobot och lös uppdraget Mission to Mars, kl 12.00–15.00.
 • Gör en rymdraket:
bygg och skapa med återvunnet material. Öppen verkstad, kl 10.00–16.00.
 • Så en ärta: tillverka en komposterbar kruka och plantera en ärta i den. Öppen verkstad, kl 10.00–16.00.
 • Fyra iväg en vattenraket:
 raketuppskjutning, kl 13.30.
 • I Planetariet:
  Zulapatrullens äventyr i tiden, kl 12.00, kupolfilm, 40 kr/person.

  Himlasyner. Guidad stjärnvisning, kl 14.00, 40 kr/person.

  Kaluoka´hina det magiska revet. Kupolfilm, kl 15.00, 40 kr/ person.

Sportlovskul gäller mellan 23 februari–10 mars.
Öppet alla dagar kl 10–16.

Läs mer på teknikenshus.se

 

Hagnan

Friluftsmuseet Hägnan

Ta del av spännande sportlovsaktiviteter på vackra Hägnan. Lek, baka bröd eller pyssla i någon av muséets gårdar eller passa på att ta en skidtur i sagoskidspåret. Lanthandeln är öppen mellan 11.00–15.00 och fylld med allt från godis till varma yllesockor.

Sportlovsaktiviteterna på Hägnan pågår mellan 28 februari–3 mars, kl 11–15.

Hägnan erbjuder bakning i bagarstuga, pyssel, uteaktiviteter och sagoskidspår alla dagar. Prova hundspann torsdag & fredag 11–13 till självkostnadspris. Med reservation för slädföret. På tunet kan du åka tandemskidor, köra sparkrace och träffa våra egna lappgetter, Skogsstjärna och Lillklöv.

Läs mer på lulea.se

 

Ormberget

Ormberget

Ormbergsbacken är en teknik- och familjebacke, speciellt bra för barn och nybörjare. Fallhöjden är ca 45 m och längden på backen är ca 270 m.

Det finns en knapplift som lätt tar dig uppför backen och utför kan du åka i vanliga slalombacken, över ett Big-jump eller i pisten lite vid sidan av backen. Det går utmärkt att åka både skidor och bräda. Här finns också flera Rails, en Flat-down-double, en nio meters Flat-box med kink och en Rain-flat-rain.
 

Vid sidan av skidbacken finns det en stor pulkabacke där de som inte vill åka skidor eller bräda kan roa sig.

Mellan backarna finns det iordningställda grillplatser där man kan sitta i solen och grilla eller fika.

Läs mer på lulea.se

 

Mattsund

Måttsundsbacken

Sportlovsbussar

För 20/25 kr* enkel resa kan du åka buss till Måttsundsbacken måndag–fredag under sportlovet 25 februari–1 mars (vecka 9).

Tre olika busslinjer kör varje dag. Alla bussarna avgår klockan 10.00 och åker tillbaka från Måttsundsbacken klockan 16.00. Om det är kallare än - 20 grader ställs bussarna in eftersom backen är stängd då. Åker du med någon av dessa bussar får du dessutom rabatterat pris på liftkortet i backen. Mot uppvisande av buss-biljett/busskort kan du som ungdom köpa ett heldagskort för 70 kr (ord 90 kr) och som vuxen 90 kr. (ord 120 kr).

Läs mer samt se detaljerad turlista på llt.lulea.se.

* Gäller laddat LLT-busskort, ”VISA-kort”, gymnasieläsårskort, förköpta värdekvitton (finns att köpa på 31 ställen) www.llt.lulea.se.

Om Måttsundsbacken

Måttsundsbacken har något för alla – enklare nedfarter för nybörjare och brantare för den mer avancerade skidåkaren. Det finns tre backar och tre liftsystem samt ett barnskidområde med lift. Backarna är preparerade, och i terrängen ligger snön orörd. Backarna är mellan 350 och 500 meter långa och har en fallhöjd på ungefär 125 meter. För snowboard- och skidåkarna finns, förutom de vanliga backarna, också ett Big-jump och flera mindre hopp.

I den nyrenoverade restaurangen finns det ett stort urval menyer att välja på. Allt från taco- och soppbuffé till à la carte serveras här. En värmestuga finns också, där du kan äta din medhavda matsäck.

Läs mer på mattsundsbacken.se

 

Isbanan

Isbanan och Gråsjälören

Varje år plogar Fritidsförvaltningen upp en isbana från Norra Hamn runt Gültzauudden till Södra Hamn samt vidare ut till Gråsjälören. På senare år har man dessutom gjort avstickare över älven till Bergnäset samt inåt älven mot Mjölkudden.

Ett enkelt sätt att komma ut i skärgården. Ön Gråsjälören ligger ett längre stenkast från Södra hamnen i Luleå. På ön bedriver Lions korvförsäljning och annat när isbanan är i bruk. För mer information om vad som händer på Gråsjälören kontakta Luleå Lions.

Nedfarter till isbanan finns i Norra Hamn, vid Hälsans Hus samt i Södra Hamn. Nedfarten vid Hälsans Hus är anpassad för funktionshindrade. På isbanan kan man åka skridskor och spark. Det finns också en kant runt hela isbanan där man kan promenera utan att halka.

Fyra vindskydd med grillplats finns längs isbanan, i Norra Hamn, vid Mjölkudden, vid Hälsans Hus och vid Varvet.

Det är strängt förbjudet med biltrafik på isbanan (förutom arbets- och utryckningsfordon). Observera också att det är skoterförbudsområde mellan isbanan och land.

Läs mer om isbanan på lulea.se

Läs mer om Gråsjälören på visitlulea.se

 

Isvagen Hinderson

Isvägen mot Hindersön

Isvägen till Hindersön är nu öppen.
 För att vägarna ska öppnas måste de tåla en belastning på minst två ton. Tekniska förvaltningen kontrollerar bärigheten regelbundet.

Luleå kommun öppnar varje år en ca 10 km lång isväg mellan Lövskär och Hindersön.

Från isvägen till Hindersön vidare till Storbrändön öppnas en 6 km lång väg.

Mellan Sandön och Junkön går en isväg som är ungefär 10 km lång.

Se lulea.se för aktuell status.

Kontaktperson: Patrik Ruumensaari, Produktionsledare,
0920-45 41 85,
070-588 41 85

patrik.ruumensaari@tekn.lulea.se

 

Jopikgarden

Jopikgården

Jopikgården har öppet från januari, när isen har lagt sig, fram till någon gång i maj då isen inte är farbar längre. Luleå kommun plogar isbilväg till Hindersön. Öppettider för caféhelger: lördag och söndag, 11.00–15.00 fram till vårförfallet.

Övriga tider har Jopikgården öppet för konferenser, middagar, fester m m enligt bokade tider.

Läs mer på jopik.nu

 

Brandon Varvintercafe

Brändön vårvintercafé

Nu har Brändö Konferens öppnat upp för helgerna. Välkomna på en riktigt god fikastund eller en lättare lunch. Som om det inte var nog finns det även hembakat, semlor, nybryggt kaffe, våfflor, varma mackor och varm choklad!

Kom med bil, skidor eller skoter.

Läs mer på brandokonferens.se

 

Klubbviken

Klubbviken

Från lördag 23 februari har Klubbviken öppet på helgerna. Varmt välkomna över på en rykande god soppa, stekt strömming eller varför inte – kaffe och våfflor! Öppet lördagar och söndagar, kl 11.00–15.00.

Bra väg finns ända fram till stranden. Vägen går ut vid Tjuvholmssundet, över till Sandön. Kör mot Luleå Flygplats, men fortsätt förbi flygplatsen vidare ut mot Lulviken. Därifrån är det skyltat hela vägen fram till restaurangen.

Buss till Klubbviken

Nya möjligheter för utflykter! Ny busslinje från Stadsparken med start den 23 februari. Två turer lördagar och söndagar. Pris 50 kr/väg.

Tidtabell:

10.30 Stadsparken – Klubbviken
12.00 Stadsparken – Klubbviken
13.00 Klubbviken – Stadsparken
14.30 Klubbviken – Stadsparken.

Förbokas via turistbyrån 0920-45 70 00. Kvällar/helger: info@klubbviken.se

Välkomna ombord på bussen över isen!

Läs mer på klubbviken.se

 

Steel Park

Föreningar

Ta chansen och prova på något nytt under sportlovet. Luleås rika föreningsliv fyller många funktioner. Främst fungerar dessa som en källa för social gemenskap. Ett tips är att kolla de olika föreningarnas hemsidor för att se aktiviteter under sportlovet.

Läs mer på föreningsregistret på luleå.nu

Läs mer på föreningsregistret på www.lulea.se