City of Songs var det första gemensamma projektet mellan Luleå och Austin. Trots många utmaningar lyckades musikerna från Luleå och Austin att producera nio nya låtar som framfördes på isinstrument.

Rebecka Digervall på sång och isgitarr
Rebecka Digervall på sång och isgitarr
Phoebe Hunts första konsert med isviolin
Phoebe Hunts första konsert med isviolin

I februari 2015 hade City of Songs världspremiär. Luleås unika samarbetsavtal med Austin har börjat ta form och städerna har haft sitt första gemensamma projekt. Det var ingen slump att det började med musik. Austin profilerar sig som livemusikens huvudstad i världen och Luleå satsar mycket på musikindustrin bland annat genom musikutvecklingsbolaget BD Pop.

– Musik är en bra gemensam plattform för möten. Det var det som förde oss samman och möjliggjorde en god relation. Musik sträcker sig förbi landsgränser, säger Lindsey Verril, musiker från Austin.

Musikerna som deltog i City of Songs från Austin har plockats ihop av Michael Blair och Troy Campell, grundarna av House of Songs. Musikerna från Luleå är det musikutvecklingsbolaget BD Pop som valt ut.

– Det är en helt unik upplevelse att få spela på isinstrument. När jag frågade vår världsstjärna Charlie Sexton, som får massor av förfrågningar, om han ville delta tackade han ja utan att blinka säger Troy Campell, grundare av House Of Songs.

Under en vecka bodde musikerna från Luleå, Austin och Köpenhamn tillsammans i ett hus i Luleå. På dagarna skrev de låtar tillsammans i huset och på kvällarna åkte de till iskonserthallen Ice Music för att öva på att spela på isinstrumenten. Hela processen dokumenterades av ett filmteam från Austin och Luleå. Dokumentärfilmen kommer att visas i en av USAs största tv-kanaler senare i år.

– Dynamiken mellan oss musiker har fungerat från första stund. Vi kommer från olika musikaliska bakgrunder och alla har bidragit med sin del, säger Rebecka Digervall, musiker från Luleå.

Utmaningarna med ismusik


Dagen innan premiären gick en av isgitarrerna sönder under repetitionen. Då fick musikerna ändra hela arrangemanget. På premiärdagen var vädret milt vilket påverkar klimatet inne i iskonserthallen. Den idealiska temperaturen för isinstrumenten är minus fem grader, men under fredagens premiär var det två och en halv grader inne i Ice Music. Det var dessutom utan
publik och konserten var slutsåld. Publikens kroppstemperatur och andning höjer temperaturen i iskonserthallen. Därför fick isinstrumenten både kylas och stämmas om inför varje låt.

– Det här är ett nytt sätt för mig att skapa musik. Många saker kan jag inte påverka, det gäller att lyssna och känna in, säger den världskända gitarristen Charlie Sexton.

För musikerna från Austin har Luleås arktiska klimat varit en helt ny upplevelse. Musikern Lindsey Verril från Austin hade aldrig upplevt minusgrader innan hon kom till Luleå. För att klara av kylan hade hon lånat vinterkläder av vänner.

– Det här landskapet är helt främmande för mig. Det är som att besöka en annan planet. Idag på förmiddagen hade vi picknick på isen. Det var en helt ny upplevelse för mig och något som jag tidigare bara läst om i HC Andersens böcker, säger Lindsey Verril.

Olika och lika städer


Luleå och Austin skiljer sig på många sätt, inte minst när det kommer till storleken på städerna och klimatet.

– Det som har gjort Austin till den innovativa och expansiva stad som den är idag beror till stor del på att vi har The University of Texas. Det har gjort att det finns många unga människor i Austin med idéer och energi. Jag kan se att samma anda finns i Luleå, säger Charlie Sexton.

Medverkande musiker

AUSTIN:
Michael Blair, musiker, songwriter och musikproducent som arbetat med artister som Tom Waits, Lou Reed och Elvis Costello.
Lindsey Verril, musiker.
Charlie Sexton, gitarrist, sångare och låtskrivare, spelar bland annat med Bob Dylan.
Phoebe Hunt, sing/songwriter.

DANMARK:
Anders Bo Eriksen, musiker.

LULEÅ:
Olle Nyman, The New Man, musiker.
Rebecka Digervall, musiker.

//
Text: Amanda Karlsson

Foto: Luleåfotograferna