För tioårige Melker Högström är sommaren en bråd tid – det gäller att hinna med både fotbollsträning och drömsporten golf. När vi träffar Melker i början av sommaren är han, trots sin ringa ålder, biträdande instruktör för golfskolan på Luleå golfklubb.

– Jag har spelat sen jag var sex år. Mamma, pappa, mormor och morfar spelar golf men jag kom faktiskt på själv att jag ville börja.

Men hur mycket tränar man som tioåring?
– Jag tränar med juniorerna två gånger i veckan och då är det på övningsområdet. Sen spelar jag så mycket som jag hinner.

Morfar Janne Dannberg fyller i:
– Så länge Melker tycker att det är kul så får han spela och träna så mycket han vill. Sen kan det ju vara lite knäckande att han slår mig trots att jag har spelat golf sedan 1970…

På frågan om vad som är roligast med att spela golf, kommer svaret snabbt från Melker.
– Att tävla. Och det roligaste med att tävla är att man kan vinna. Och om jag inte vinner blir jag ledsen. Men det går över snabbt.

Både 2014 och 2015 vann Melker tävlingen Kids Classic. Tävlingen är öppen för barn upp till tretton år och alla spelar på lika villkor oavsett handicap.

– Det är klart att det var kul att vinna. Och särskilt mot de som är flera år äldre än jag.

Men en kanske ännu större framgång är att Melker är uttagen till utvecklingsgruppen som ska ge förutsättningar för framtidens professionella golfare.

//
Text: Fredrik Palmqvist
Foto: Patrik Öhman