Hög fart, hårda tacklingar och kaxiga artistnamn. Det började i USA, men nu växer sporten i hela världen, inte minst i Sverige och Luleå. Det handlar såklart om roller derby, eller närmare bestämt Luleå Roller Derby.

Närbild på en spelare i Luleå Roller Derby

Roller derby brukar beskrivas som en blandning mellan hockey och schack. En fullkontaktsport där det krävs ett jävlar anamma, vilja och en hel del strategitänk för att bli en riktigt bra roller derby-spelare.

– Roller derby är en sjukt rolig sport där du får träffa en massa härliga människor. Du får ta plats, vara aggressiv och träna hårt, säger Tess Pettersson, lagkapten Luleå Roller Derby.

Tessmanian D, Ruby Disaster, Törmänator. Många spelare har ett derbynamn.

– Vissa väljer att ha ett derbynamn, andra väljer att inte ha det. Det är en kul grej som kan hjälpa en att kliva in i spelarrollen som är rätt aggressiv.

Föreningen Luleå Roller Derby har funnits sedan 2010. Idag är de 60 medlemmar (alla är inte aktiva spelare) och laget spelar i den högsta serien. Elitserien består av sex lag från Malmö till Luleå. Eftersom sporten fortfarande är relativt ny i Sverige är samarbetet viktigt.

– Vi har fått skapa allt själva, och det gör vi fortfarande. Domare, lokaler, seriens upplägg, sponsorer, träningstider och så vidare. Jättejobbigt och tungt är det, men samtidigt skitroligt och vi får påverka mycket.

Roller derby har vuxit snabbt i Sverige de senaste åren. Djurrättsrörelsen och skate- och snowboardkulturen boostade varandra på 90-talet, kanske finns det en liknande sammankoppling mellan feminismen och roller derby.

– Så kanske det kan vara. Många i laget är politiskt aktiva, även om vi är en icke politisk förening så står alla som spelar i laget för feminism och antirasism.

Tess Pettersson tillägger:

– Roller derby är en inkluderande sport. Alla kan spela, oavsett kroppsform, och det finns ingen övre åldersgräns. Alla är välkomna.

I år fyller roller derby 80 år. Förra säsongen fick Luleå Roller Derby kvala för att vara kvar i elitserien, och det klarade laget.

– Målet med säsongen är att vi håller oss kvar och klättrar i elitserien.

//
Text: Amanda Karlsson
Foto: Patrik Öhman