I september 2015 invigdes Luleås nygamla kulturscen. Innanför dörrarna till Kulturcentrum Ebeneser ska det svåra bli enkelt. Spontan kultur när den är som bäst.

Under våren och sommaren 2015 har renoveringen av lokalen Ebeneser pågått för fullt. Verksamhetschefen Fredrika Johansson berättar att man har varit noga med att behålla hjärtat i huset, en atmosfär som andas 20-tal.

– Det finns otroligt många historier i huset och den känslan vill vi verkligen bevara, säger hon.

Fredrika Johansson berättar vidare att portarna till Kulturcentrum Ebeneser slogs igen i samband med att Kulturens hus öppnade 2007, med en tanke om att de åter skulle slås upp i framtiden. Det handlar om ett ideellt kulturhus som drivs av kulturföreningar i samverkan. Kulturföreningen Ebeneser agerar paraplyförening och initiativtagarna bakom satsningen är Svartöns blues, Luleå bugg och swing och Ersnäs amatörteaterförening. Kulturföreningar i Luleå och Norrbotten erbjuds medlemskap och många fler föreningar, eldsjälar och ideella aktörer inom Luleå kommun och Norrbottens län kommer att kunna nyttja lokalen.

– Det är en plats för alla som vill utöva, möjliggöra eller ta del av kultur. Det har saknats en spelplats som är lättillgänglig och där vill vi påverka. Göra det svåra enkelt, säger Fredrika Johansson.

Ja, oavsett om det är en planerad eller spontan kulturyttring är det en välkommen sådan. Fredrika Johansson menar att verksamheten ska vara strukturerad på så sätt att man med kort varsel ska ha möjlighet att inta scenen. Eller bara när lusten faller på.

– Om ett gäng musikelever sitter och fikar ska de från ena sekunden till den andra kunna gå upp och riva av en konsert som de jobbar med på skolan. Kulturcentrum Ebeneser är en öppen mötesplats med fasta, generösa öppettider samt en kaféverksamhet. Här får allt plats som ryms inom kulturramen. Konst, musik, teater eller något annat.

– Det handlar om att Luleå ska vara en attraktiv stad där fler människor kan ta del av kultur. Det ska också finnas chans att engagera sig och känna delaktighet. Vi kommer att vara i behov av volontärer som sitter i kassan, garderoben med mera. Det är ett stort ideellt engagemang som är stommen i verksamheten.

//
Text: Vanessa Cicero

Foto: Susanne Lindholm