Många frågor, massvis av tips, en blogg och en driven Martina Hassgren. Så lyder receptet bakom Luleås största studentguide.

Året var 2013 och Martina Hassgren, 27, valde att kicka igång studierna inom Politik och samhällsutveckling i sin egen hemstad Luleå. Det innebar lyx för klasskompisarna. Äntligen hade de någon att ställa alla frågor till. De kom från andra delar av landet och kunskapen om Luleå var låg. Martina tipsade om allt från bästa skidbacke till klädbutiker och restauranger. Plötsligt fick hon en idé – kombinera intresset för att skriva, med att utbilda klasskompisarna om staden. Sagt och gjort, på den privata bloggen la hon ut det ena tipset efter det andra. Gensvaret var enormt. Plötsligt hade hon skapat det som idag har förvandlats till Luleå studentguide.

– Det blev mycket större än jag någonsin hade kunnat tro och det visar hur stort behovet är. I Luleå finns något för alla, det är viktigt att studenterna får reda på det. Luleå är så mycket mer än umgänget på campus, säger hon.

Martina menar att många studenter aldrig hittar in till centrum. Vilket hon som Luleåbo tycker är synd.

– Det här är en fantastisk stad som fler borde få upp ögonen för. Jag tycker om att det är litet och stort på samma gång. Det är nära till allt samtidigt som det mesta man behöver finns här.

Idag lockar studentguiden 2 000 besökare i månaden som informeras om allt som är värt att veta om Luleå, främst från en students perspektiv såklart.

– Studenterna vill ha många alternativ och gärna till reducerade priser. Många vet inte ens om att vi har en otrolig isbana här. Eller att skärgården ruvar på härliga stränder överallt. Martina hoppas att studentguiden på sikt leder till att fler blir kvar i Luleå efter avslutade studier.

– Det händer så mycket här just nu, både vad gäller bostäder och företagande. Luleå är inte ett färdigt koncept vilket jag kan känna att många andra större städer är. Luleå är under
uppbyggnad och det gör det väldigt intressant.

Hon hoppas själv på att bli kvar i staden när hon tagit examen. Gärna på Luleå tekniska universitet.

– Jag skulle vilja arbeta med just kommunikationen med studenterna. Det behövs någon som tar ansvar för att de ska vilja stanna kvar.

//
Text: Vanessa Cicero

Foto: Tomas Bergman