I Luleå osar nya restauranger fram i centrum parallellt med en kokande storstadskänsla. Restaurangutbudet fortsätter att öka med nya aktörer och spännande koncept.

Tapas de Papas Simon Wanler tillsammans med medarbetare
Närbild på mat på en planka
Restaurangen Tapas de Papas fasad

Under 2015 öppnade ett flertal nya restauranger i centrum. Luleåborna har blivit mer benägna att unna sig god mat och dryck på lokal veckans alla dagar. En av de nya satsningarna är Tapas de Papá, där Simon Wanler är en av delägarna. Tapas de Papá är en traditionell spansk tapasrestaurang, där gästerna själva väljer pinchos och tapas och betalar i slutet av kvällen.

– Vi har varit en hel del i Spanien den senaste tiden och verkligen fastnat för tapaskonceptet. Det är ett trevligt sätt att äta på, socialt och gästerna behöver inte vänta utan får mat på tallriken nästan direkt de kommer till restaurangen, säger Simon.

Simon har länge funderat på att öppna en restaurang. Nu har alla bitar fallit på plats och det känns som rätt läge.

– Lokalen på Köpmangatan 18 är perfekt för vår verksamhet. Vår köksmästare och restaurangchef har jag velat arbeta med länge och nu fick vi till det. Tapas känns också klockrent för Luleå.

Simon tycker att restauranglivet i Luleå har blivit helt fantastiskt de senaste åren.

– CG och Hemmagastronomi har gått i bräschen och höjt nivån på restaurangutbudet i Luleå. Jag tror att det har bidragit till att Luleåbornas intresse för mat har ökat och fler går ut och äter oftare. Det är roligt.

Tapas de papá kommer även att erbjuda à la carte-rätter, charkbrickor med spanska ostar och skinkor, samt genuina dryckesalternativ – spanska viner, cava, öl och sangria.

– Priserna kommer att vara humana. Vi vill att människor ska kunna prova mycket utan att det svider alltför mycket i plånboken.

//
Text: Amanda Karlsson
Foto: Per Pettersson