Det började med papper och limpistol och sedan har projekten blivit större, börjat röra på sig och blinka. Tovah Parnes är Luleås okrönta makerdrottning.

Det roligaste att tillverka enligt Tovah är wearables (saker man har på sig), med någon effekt som sticker ut.
Det roligaste att tillverka enligt Tovah är wearables (saker man har på sig), med någon effekt som sticker ut.I höstas var Tovah Parnes på Maker Faire i New York. På huvudet bar hon sin egen design, ett diadem med en fjäril som flaxade med 3D-printade vingar. Verket uppmärksammades av en utställare och makerbloggerska som sedan skrev om Tovah i sin blogg.

– Hemma tycker folk mest att det är konstigt med blinkande kläder, medan den vanligaste reaktionen på Maker Faire i New York var: ”Wow, hur har du gjort det där?”.

Tovah har alltid gillat att pyssla. Hon målar, ritar, skriver, läser och syr. Att hon fastnade för making var nog just tack vare att hon alltid varit nördig i sina intressen. Samt att hennes pappa köpte en 3D-skrivare. Många av de saker Tovah skapar innehåller tekniska moment, det ska blinka, röra på sig eller skjuta blixtrar.

– Mitt intresse för teknik har ökat sedan jag började med making och förstod hur mycket det går att göra. Det första jag gjorde var en blinkande tiara.

– Just nu håller jag på att tillverka en alvdräkt för jag ska på mitt första lajv i Småland. Jag har sytt en klänning, tillverkat alvöron och köpt en peruk med väldigt långt hår.

Skapandet börjar ofta med att Tovah får en idé, sedan söker hon på nätet efter andra som gjort liknande verk för att få inspiration till hur hon ska gå tillväga. Den sociala kanalen Pinterest är en återkommande inspirationskälla.

– Om du är intresserad av att börja med making tycker jag att du ska börja med att göra lite mindre saker. Gör något som du är intresserad av och som känns roligt.

Tovah menar att många förknippar making med nörderi som oftast ses som synonymt med killar.

– Det är viktigt att tjejer också känner sig inkluderade och vågar prova på making. Jag försöker få fler intresserade genom att visa att making går att använda till mycket.

//
Text: Amanda Karlsson

Foto: Susanne Lindholm