Berättelsen om iskonstnären Tim Linhart som byggt en iskonserthall och instrument av is har spridit sig över hela världen. Människor vallfärdar till Ice Music för att lyssna till isens röst, som är en världsunik upplevelse. Det är också skapelseprocessen när allt blir till.

Violinisten Phoebe Hunts första möte med isviolinen
Violinisten Phoebe Hunts första möte med isviolinen
Ice Music tar form
Ice Music tar form
Iskonstnären Tim Linhart gör slutfinishen på isinstrumenten
Iskonstnären Tim Linhart gör slutfinishen på isinstrumenten

De tibetanska munkarna gör mandalas när de mediterar. Figurer som målas på marken eller på ett bord som symboliserar det kosmiska. Tavlorna tar flera timmar att tillverka och när de är klara rivs de direkt för att påminna oss om att ingenting är beständigt. Proceduren kan på många sätt liknas vid uppbyggnaden av Ice Music. Precisionen, engagemanget och det temporära. Många timmars hårt arbete ligger bakom utformandet av Ice Music.

Iskonserthallen byggs upp som två sfäriska igloors. Formen är framtagen för att ge de bästa förutsättningarna för en konstant temperatur på minus fem grader. Temperaturen är behaglig för publiken och idealisk för isinstrumenten. Uppbyggnadsprocessen går till så att två stora luftfyllda ballonger placeras på platsen där iskonserthallen ska stå. I flera olika etapper sprutar en snömaskin snö över ballongerna. När ballongerna är fyllda av ett nog tjockt lager snö tappas ballongerna på luft och transporteras bort från snöhögen. Då väntar utformning av interiören.

Isen inne i snöigloon hackas, sågas och skyfflas ut ur lokalen. Trappa och bänkar i flera etage utformas med motorsåg. I mitten av igloons tak finns en skorsten som gör att publikens kroppstemperatur och andning ventileras ut för att undvika att den höjer temperaturen i iskonserthallen.

Scenen placeras i mitten, något nedsänkt för att hålla den låga temperaturen och på bästa sätt möjliggöra för isinstrumenten att sprida sitt kraftfulla, krispiga och rika ljud i lokalen.

När vintern är slut klappas iskonserthallen ned och snön fraktas bort. Som tur är kommer snön tillbaka nästa vinter och då byggs iskonserthallen upp på nytt.

Fakta

Isinstrumenten tillverkas i ett kylrum, eller egentligen ett tält med kylaggregat. De tillverkas av vit is, som är snö blandat med vatten. Den vita isen är enkel att forma och kan även byggas på allt eftersom, vilket underlättar tillverkningen av instrumenten. De flesta av isinstrumenten ser ut som traditionella instrument med strängar och stränghållare. Några sticker ut och har fått en unik form. De stäms i minus fem grader eftersom det är den temperaturen som är i iskonserthallen. Isinstrumenten måste stämmas om efter varje låt för att hålla rätt tonart då värmen från musikerns händer och andning kan värma instrumenten.

//
Text: Amanda Karlsson
Foto: Patrik Öhman, Graeme Richardson, Luleåfotograferna