Från Luleå strömmar toner – det här är en musikstad som berikat den svenska musikskatten med band som Movits!, Hurula, Zacke, Rekyl, Raised Fist, Mattias Alkberg och många fler.

Luleåborna är bland de mest nöjda av alla svenskar med kulturutbudet i sin stad och en stor del av detta beror sannolikt på nöjeslivet – och framför allt festivalsommaren i Luleå.

Det börjar redan i början av juli med Luleå hamnfestival, en klassisk stadsfestival som bytt namn många gånger men som alltid fått Luleåborna att gå man ur huse samt lockat besökare från hela Sverige. Faktum är att Luleå hamnfestival är ett av hela Norrlands största publika evenemang med cirka 130.000 besökare årligen – och det är helt gratis att besöka festivalområdet.

Stora artister har avlöst varandra på stora scenen och det kan knappast bli mer Luleå än att lyssna på Movits! rappa om sina hemkvarter med norra hamn som fond.

Du får heller inte missa Musikens Makt, den kreativa och nytänkande festivalen som varje år lyckas presentera spännande akter. 2009 var första gången som den progressiva musikfestivalen arrangerades och namnet är hämtat från ett magasin som gavs ut under proggrörelsens glansdagar.

Festivalområdet är förlagt till Gultzauudden i Luleå, en naturskön plats med mycket historia och som passar perfekt för Musikens Makts ändamål där Luleåälven rinner förbi på vägen ut mot havet. Här finns inga öltält, men desto mer skön stämning och mäktig musik. Arrangörens ambition är att vara en välkomnande festival där alla ska trivas och känna sig inkluderade. Musikens Makt är stolta över att alltid erbjuda publiken en jämställd line-up – de bokar alltid minst hälften kvinnodominerande akter.

Läs mer:

Luleå hamnfestival 

Musikens Makt