När det kommer till sevärdheter i Luleå finns det hur mycket som helst man kan nämna. I den här texten har vi valt att fokusera på de största besöksmålen för besökaren av staden.

Om inte den här guiden täcker in dina behov kan vi verkligen rekommendera att höra av er till Luleå turistcenter som är helt suveräna på att tipsa dig om rätt utflyktsmål för just dig.

Men om vi börjar med det besöksmål som är det kanske största Luleå har – Gammelstad kyrkstad.

Gammelstads kyrkstad är idag världens största och bäst bevarade kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka. 1996 upptog UNESCO Gammelstads kyrkstad på listan över världsarv omistliga för mänskligheten. 

Faktum är att Luleå låg här för drygt 400 år sedan. Det här var navet för handel i norra Sverige och det var en mötesplats för människor i det glest befolkade landskapet kring Bottenviken. På grund av landhöjningen blev platsen obrukbar som hamn och därför byggdes nya Luleå upp på dess nuvarande plats där den livsviktiga hamnen byggdes upp på nytt. Kvar blev den medeltida kyrkan och de många kyrkstugorna.

Gammelstads Visitor Centre är perfekta stället att börja ditt besök i kyrkstaden på. Här finns en utställning om Gammelstads historia, liksom bildspel, information och tips på fina smultronställen i kyrkstaden. Det finns också en liten souvenirbutik. Visitor Centre erbjuder guidade visningar av kyrkstaden. Det är ett måste för er som besöker Luleå.

Kolla också in friluftsmuseet Hägnan som ligger i anslutning till kyrkstaden. Ett perfekt resmål för hela familjen. Här finns djur i hagarna för barnen att klappa, ett café att fika på samt mycket historia att uppleva.

Får du tid över efter detta fullmatade besök i kyrkstaden bör du ta en gångtur ned till Gammelstadsviken (det är dock en sjö, men det var en vik på 1600-talet) – vägen dit går längs nypreparerade leder med spångar som håller fötterna torra. Här finns många spännande fågelarter som häckar under sommaren, bäver som bygger bon och det är inte ovanligt att du ser en älg simma över sjön.

I centrala Luleå finns flera intressanta sevärdheter, exempelvis konstsigen som går längst gültzauudden med flera konstverk av lokala konstnärer eller varför inte allt som Norrbottens Museum – som du hittar i Hermelinsparken – har att erbjuda med utställningar från Norrbottnisk folklivshistoria såväl som samisk historia.

Här i centrum hittar du också Sveriges nordligaste domkyrka – Luleå domkyrka. Den tornar upp bland husen och har gett Luleå sin specifika stadsbild. Kyrkan är fri att besöka året runt och det kostar ingenting att gå in och ta sig en titt.

För mer information, klicka på det som intresserar dig i menyn till vänster.