Luleå är illustrerat i många konstverk från kända konstnärer som förälskat sig i stadens säregenhet och den vackra natur som omger stadens kärna.

Detta har också fött en hel arsenal av kända konstnärer som satt Luleå på kartan genom sina verk.

Luleå är bland annat hemorten för den internationellt kända konstnären Karin Mamma Andersson, som med sitt expressionistiska landskapsmåleri blivit en beundrad konstnär världen över.

Andra konstnärer vi är stolta över i den här stadne är Brita Weglin, Jatte Eriksson och Lennart Holmbom.

Ta del av lokal konst                                        

På Norrbottens Museum, centralt beläget i Hermelinsparken i Luleå, hittar du både historisk, samisk och nutida konst som är unik för vår region och stad.  Här finns även en fin presentbutik och ett charmigt café.

Konsthallen i Kulturens hus, precis intill turistinformationen, har alltid spännande konstutställningar för besökare och har ofta verk från Norrbotten och Luleå.

Köp lokal konst

Lindberg konst och ramar i Luleå säljer konst från lokala konstnärer och har fina konstutställningar.

I Gammelstads kyrkstad hittar du också Shop in Lapland som säljer konstverk och kulturföremål specifika för Norrbottens län och Swedish Lapland. Ett axplock av vad du kan hitta där är traditionellt samiska plagg, samisk konst, klassiska hantverk från bottenviksregionen samt smycken.

I centrala Luleå finns butiken Lapland Heartwork som har ett verkligt originellt sortiment av lokala konstverk och gåvor man kan köpa med sig hem som minne från Luleå och Norrbotten.

Den samiska butiken Biergo är mångsysslare inom temat samisk kultur och erbjuder utöver kulturhistoria och samiska upplevelser även konst i sin butik i centrala Luleå.