Du står på älvbanken och ser vattnet virvla. Det kittlar till i magen när du inser att om en liten, liten stund kommer du färdas genom det bubblande vattnet i en gummiflotte. En forsränning jagar igång och skakar om. Du kommer antagligen tjuta av förtjusning hela vägen. De blöta kläderna torkar, men känslan sitter kvar för resten av livet.

I närheten av Luleå finns inte en utan flera fantastiska älvar med sin källa i Sveriges storslagna fjällvärld och med sitt slut i vackra Bottenviken. Älvarna skiftar skepnad med årstiderna och säsongerna. På våren virvlar och rusar vårfloden framåt vilket gör att årstiden lämpar sig ypperligt för att uppleva forsränning på riktigt.

Föränderligt vattenstånd ger olika upplevelser. Vårfloden kan skifta från år till år och från dag till dag. När den står som högst är forsränning ett riktigt fartfyllt äventyr, en adrenalinkick och en utmaning för den som vågar. När vårfloden passerat och vattnet lagt sig är upplevelsen alldeles lagom fartfylld på sina håll och mer fridfull under vissa sträckor. Älvarna stretar emot, styr och ställer över kajaker och gummibåtar men det är inte lika kämpigt. Ibland flyter du bara med, njuter och hämtar andan. Vackra Råne älv flyter fram genom naturskog och orörda myrmarker. Älven är en fantastisk kanot- och kajakled, förutom när den förvandlas till vild fors perfekt för fartfylld forsränning. På sommaren lever naturen upp, blir välkomnande och sömnlös. 

Här är en aktivitet som kräver erfaren guide. I Luleå med omnejd finns flera. Med Creactive Adventure kan du kombinera fartfylld forsränning i Råne och Kalix älv med konferens på en vildmarksanläggning med bastubad och hot tub, eller övernattning för två i en riktig vildmarksstuga. Utflykterna sträcker från några timmar till några dagars expedition i Lapplands och Norrbottens fantastiska älvdalar. Råne älvdal och Creactive erbjuder även sportfiske i världsklass eller havskajakpaddling i Råneå eller i Luleå skärgård. För den som vågar finns även mer extrem och krävande forsränning i Pite älv. Men hos guiden Love Rynbäck får du inte minst ett familjärt bemötande och gott kaffe.

All forspaddling sker med professionella och mycket erfarna guider. Utrustning som hjälm och flytväst, våtdräkt, våtskor finns alltid på plats. Nödvändig instruktion och introduktion samt information om vad du kan vänta dig nedströms är alltid ett inslag.

Explore Luleå är en aktör som samarbetar med Creactive Adventure för att kunna erbjuda spännande kombinationsresor fullpackade med fartfyllda naturupplevelser och aktiviteter som forsränning, klättring, cykling och kajakpaddling. Läs mer om Explores och guiden Pontus paket i länken nedan.