”Man ville länge inte marknadsföra den. Man ville ha den för oss själv”, som E. Hannertz en gång skrev om Lulebornas kärlek till sin skärgård. Det har gjort Luleå skärgård välbevarad och slumrande, perfekt för äventyr och upplevelse, eller för stilla dagar som aldrig tar slut. Men nu för tiden är den också mer välkomnande och lättillgänglig för dem som har egen båt. Läs mer om den vidsträckta skärgårdens gästhamnar.

Det går inte att prata med skärgårdsmänniskor från Luleå utan att själv bli frälst. Du lämnar allting på land, brukar de skärgårdsvana säga. Det världsliga rinner av och tiden saktar in. Här luktar friskt, inte hamn utan hav. Luften är klar och vattnet bräckt. Vädret skiftar. Sol blir sommarregn och spegelblanka vatten blir krabb sjö. För dig med egen båt väntar frihet i en välbevarad övärld. Lägg till vid naturhamnar och ha hela öar för dig själv. Skärgården är vildvuxen men på samma gång flack, lättåtkomlig och säker för barn. Här får fantasin ta plats. Bada i färskvattnet från Norrbottens mäktiga floder. Längre ut möts älv och hav och vattnet blir bräckt.

Många öar runt om i Luleå Skärgård erbjuder platser i gästhamnar med bra skydd mot väder och vind. Vid många av gästhamnarna hittar du stugor att hyra och bastustugor som går att nyttja för att tvätta av sig efter en lång dag till sjöss. Stugvärdar finns på plats vid flera gästhamnar under perioden midsommar – mitten på augusti. Gästhamnarna är i regel utrustade med flytbryggor, torrtoa, sopmaja och grillplatser med ved. 

Vid några av de kommunala gästhamnarna tas det ut en gästhamnsavgift. Du kan köpa ett dygnskort på plats i gästhamnen, eller ett säsongskort som gäller för de flesta hamnarna. Du köper säsongskortet på Luleå turistcenter. Säsongskortet kan även köpas på plats hos våra stugvärdar på Junkön, Kluntarna och Småskär under högsäsong.

På de här öarna hittar du kommunala gästhamnar

  • Altappen
  • Brändöskär
  • Hindersön
  • Junkön
  • Kluntarna
  • Sandön/Klubbviken
  • Småskär

På den här sidan hittar du mer information om Gästhamnar i Luleå skärgård

Båtledskort och navigering?

Behöver du tips och råd på hur du bäst tar dig runt i skärgården? Prata med Luleå turistcenter. Där kan du även köpa båtledskort, utflyktskarta och skärgårdsboken Din egen lots till Luleå Skärgård. I boken hittar du även kartor för insegling till respektive hamn.

Men skärgården är tillgänglig även för dog som inte har båt. Båttrafiken till de större öarna är bra och bekvämlig.

Läs mer om turbåtstrafik och tidtabeller.