Luleås närhet till vatten gör att vattensporter har en naturlig plats i vår vardag. Det märks inte minst på de duktiga kanotister som Luleå fostrat – landslagskanotister som Joel Elenius och Henrik Strand har slipat på sina färdigheter i Skurholmsfjärden.

Träningsmöjligheterna för elitkanotister är bra, men möjligheterna för friluftspaddlare som vill upptäcka Luleås natur är strået vassare. Hyr en kanot, ta del av vår kajakguide och ta dig ut. Det är en upplevelse ni inte får missa. I Luleå kan du välja mellan turer på havsvatten, längs med våra älvar eller sjövatten. Det är aldrig långt till ett kav lugnt kajakvatten någonstans. För att du ska få ut mesta möjliga av din upplevelse har Visit Luleå tillsammans med erfarna utövare tagit fram Kajakguiden (se nedan) för att du ska hitta det vatten som passar just dig. Vi rekommenderar att ni antingen laddar ned guiden  eller hämtar ett fysiskt exemplar på Luleå turistcenter som ligger i Kulturens Hus, centralt beläget i Luleå.

Viktigt att veta

  • Skärgården är förhållandevis grund, medeldjupet är ungefär 10 meter. Det innebär krabb sjö (korta, branta vågor) när vinden friskar i. Det innebär också att grund och stenar kan finnas mitt på en stor fjärd.
  • Vattenståndet påverkas mycket av lufttryck och vindar. Mellan hög- och lågvatten kan det skilja så mycket som 2 meter.
  • Sommartid är sydliga och sydvästliga vindar de vanligaste och skärgårdens alla överfarter påverkas mer eller mindre av dessa vindriktningar. Men nätterna är ljusa och oftast lugna så om det är blåsigt på dagen kan man paddla på natten istället!

Mat och boende i skärgården

Brändö konferens: Stugby med välutrustade stugor för 4 personer. Välj mellan hotellstandard och självhushåll. Bastu finns att hyra. Sommarkafé. Lunch/middag för bokade grupper. www.brandokonferens.se

Gültzauuddens sommarcafé: En grönskande park med badstrand längst ut på stadshalvön. En kopia av Luleås gamla rådhus är kafé om somrarna.

Hamnköket: Familjeägd sommarrestaurang, bar och kafé mitt i Lövskäs hamn. Här tillagas gourmetmat av lokala och ekologiska råvaror med ett stort mått passion. www.hamnkoket.com

Jopikgården: En pärla på Hindersön med hotellrum i huvudbyggnaden och fyrbäddsrum i Dränglängan. Restaurang med fokus på lokala råvaror. www.jopik.se

Kallax gårdsbutik: Lägenhet i ett av gårdens hus finns att hyra. Gårdskafé och butik med lokala delikatesser och hantverk. www.kallaxgardsbutik.se

Klubbviken: Luleås havsbad finns på stadsnära Sandön. Här finns 5 välutrustade stugor för fyra personer samt 13 små enkla stugor vid farleden med plats för 2 personer. Restaurang vid gästhamnen med två stora verandor. www.klubbviken.se

Kolarens café: Sommarkafé i den gamla herrgården vid Niporna. Underbar utsikt över älven. Allt som serveras är hembakt och hemlagat.

Kängsön: Sommarkafé i Råneå båtklubbs stuga på Nordanskär. Enkel, naturskön camping intill badstranden på Nordanskär.

Hyr stuga

På öarna Junkön, Småskär, Brändöskär och Kluntarna finns enkla men trevliga och fullt funktionella stugor att hyra för övernattning. Boka via: www.lulea.nu/bokastuga

Brändöskär: Fem stugor finns att hyra. Laxen, Strömmingen, Öringen, Harren och Löjan. Stugorna har gasolspis, kamin och utedass. Brunn finns på ön. Här finns också en vedeldad bastu.

Junkön: Två stycken 4-bäddsstugor ligger vid fiskehamnen och skärgårdsmuséet. Kamin, elektrisk spis, kylskåp och belysning. Vatten finns indraget och i varje stuga finns ett litet badrum med toalett och dusch.

Kluntarna: Tre stugor finns – två 4-bädds och en 10-bädds stuga. Här finns också två stycken bastur samt ett naturrum. Stugorna har gasolspis, kamin och utedass. Under högsäsong finns stugvärdar som ser till anläggningen. Under den tiden finns också dricksvatten, övrig tid tag med eget dricksvatten.

Småskären: I Bullerhamnen finns två uthyrningsstugor med fyra bäddar i varje, en stugvärdsstuga samt en bastu med relaxrum. Stugorna har gasolspis, kamin och utedass.

Guidade turer och uthyrning

Följ med en kunnig instruktör på tur – alternativ för nybörjare och erfarna. Även uthyrning för turer på egen hand.

Canoe Adventure North. Uthyrning och försäljning. www.canoeadventure.nu

Creactive Adventure www.creactive-adventure.se

Explore Luleå www.explorelulea.com

Lapland Archipelago www.laplandarchipelago.com

Kajakuthyrning

Brändön Konferens www.brandokonferens.se

Jopikgården, Hindersön www.jopik.se

Luleå Kajakklubb, Kanotcentral www.idrottonline.se/LuleaKK-Kanot

Äventyrsbutiken Hägglunds. Hyr även ut tält och campingutrustning. www.aventyrsbutiken.se

First Camp, Arcus www.firstcamp.se

Friluftsfrämjandet, Luleå www.friluftsframjandet.se

Kajakguide

Förslag på rutter för kajak i Luleå skärgård, ladda ned vår guide:

Kajakturer i Luleå skärgård >> (SVE).

Du kan även få ett tryckt exemplar genom att beställa ett tryckt exemplar eller hämta det hos Luleå Turistcenter i Kulturens Hus.

undefined