Har du tänkt att segla i Luleå skärgård? Eller kanske segla till Luleå längs Sveriges vackra östkust? Klokt. Såväl resan som destinationen är en fantastisk och speciell naturupplevelse med vacker kust, skiftande skärgårdslandskap och gott om hamnar att lägga an vid. Välkommen till Luleå, seglare!

Luleå skärgård är en del av Bottenvikens skärgård, Sveriges nordligaste övärld. Den sträcker sig från Skellefteå i söder till Haparanda vid den finska gränsen i nordost. Lägg till i en egen fridfull vik och utfroska ett vidsträckt, dramatiskt skiftande ölandskap.

Det finns flera olika alternativ för att segla till Luleå och hela Bottenvikens skärgård.

Du kan välja att resa nära kusten i skyddade vatten och med många naturhamnar och gästhamnar att välja bland. På din resa uppåt i Bottenviken passerar du många vackra skärgårdar och undviker öppet hav, om så önskas. Många seglare älskar resan upp och brukar rekommendera stopp i Härnösand. Unna er tid att utforska härliga vikar längs Höga kusten.

För er som älskar öppet hav finns andra bra alternativ. Närmaste vägen från Bornholm till Luleå är 660 sjömil. Längs vägen passerar ni flera större orter med möjlighet till stillsam vila och påfyllning av proviant.

Luleå skärgård är 1 312 skiftande öar, kobbar och skär präglade av väder och vind, midvinters kyla och sommarens magiska midnattsljus. Här finns välbevarad historia och skiftande natur med unikt växt- och djurliv. Luleborna ville länge ha den vidsträckta, stadsnära skärgården för sig själva. Det har gjort den välbevarad och slumrande. I skärgården hittar du stugor du kan hyra, gästhamnar att övernatta vid eller bastustugor som går att nyttja för att tvätta av sig efter en lång dag till sjöss. Stugvärdar finns på plats vid flera gästhamnar under perioden midsommar – mitten på augusti. På vissa öar finns även restauranger. 

Behöver du tips och råd på hur du bäst tar dig runt i skärgården, hur du färdas snabbast och var du ska undvika grund? Prata med Luleå turistcenter. Där kan du även köpa båtledskort, utflyktskarta och skärgårdsboken Din egen lots till Luleå Skärgård. I boken hittar du även kartor för insegling till respektive hamn.

Frågor? Kontakta Luleå Turistcenter!

Välkommen till Luleå skärgård, seglare!

Lästips:

Boken ”Norrlandskust” ger en unik beskrivning av nära 300 natur-, klubb- och gästhamnar samt servicestationer och leder mellan Öregrund och Haparanda. Boken är en specialutgåva av Svenska Kryssarklubbens årsbok 2009.