Bastukulturen är stark i norra Sverige. Mycket bygger på vår närhet till bastuns hemland Finland, men också de många finnar och tornedalingar som flyttat till staden.

Det är långt ifrån ovanligt att husen i Luleå inhyser en bastu.

I princip varje gym eller badhus har en bastu, så om du bara vill pröva på att basta går det utmärkt att uppsöka en sådan lokal. Men för en mer äkta Luleåbastu har vi några lite mer speciella alternativ.

Om du är en besökare av staden eller helt enkelt inte har en egen bastu går det alldeles utmärkt att hyra en bastu för en kväll – och det är oftast en upplevelse utöver det vanliga.

Vi rekommenderar här nedan några alternativ som du kan välja att boka:

Bengans bastuflotte:

RiverRafters flytande bastuflotte är mycket mer än en bastu. Hela året ligger Bengans Bastuflotte för ankare i Stensborgsviken i Luleå skärgård, cirka 15 minuter med båt från Södra hamn i centrala Luleå. Ombord på flotten tar Bengan med besättning hand om dig och ditt sällskap. Här kan ni bada vedeldad bastu, ta ett dopp i havet eller bara njuta av miljön och äta en god måltid. I storstugan på flotten finns det plats för 20 personer

Bastuflotte i norra hamn:

Luleå Paintball garanterar en toppenkväll ombord på deras bastuflotte. Här kan ni svalka er med kall dryck på soldäcket, tända grillen och blicka ut över de vackra vyerna över Luleå stad. Bastuflotten tar max 15 personer och är utrustad med omklädningsrum, ljudanläggning, soldäck, varmvattenaggregat, matplatser och kolgrill. Det är också möjligt att kombinera med aktiviteter såsom paintball, vattenskoter och wakeboard.

Bastu i skärgården

På de stora öarna i skärgården, där Luleå kommun hyr ut stugor, finns det tillgång till bastu. Det gäller öarna Brändöskär, Junkön, Kluntarna och Småskär. Varje bastu är endast bokningsbar på platsen och är öppna för samtliga besökare utan kostnad. Bokning av bastu sker manuellt på varje ö och efter att du brukat faciliteterna måste du städa efter dig och fylla på med ved.