Bastukulturen är stark i norra Sverige. Mycket bygger på vår närhet till bastuns hemland Finland, men också de många finnar och tornedalingar som flyttat till staden.

Det är långt ifrån ovanligt att husen i Luleå inhyser en bastu.

I princip varje gym eller badhus har en bastu, så om du bara vill pröva på att basta går det utmärkt att uppsöka en sådan lokal. Men för en mer äkta Luleåbastu har vi några lite mer speciella alternativ.

Om du är en besökare av staden eller helt enkelt inte har en egen bastu går det alldeles utmärkt att hyra en bastu för en kväll – och det är oftast en upplevelse utöver det vanliga.

Vi rekommenderar här nedan några alternativ som du kan välja att boka:

Bengans bastuflotte:

Luleå skärgårds flytande bastuflotte är mycket mer än en bastu. Men oavsett innebörd har folkmunnen en gång för alla döpt den till bastuflotten. 
Hela året, både sommar och vinter, ligger den för ankare i Stensborgsviken. Stensborg ligger ca 15 min med båt från centrala Luleå. 
Ombord på flotten kan du och ditt sällskap bada bastu, äkta vedeldad bastu. Här finns också möjlighet till båttransport och det går även att lägga till middag på bastuflotten.

Bastuflotte i norra hamn:

I norra hamn har Luleå Paintball en bastuflotte som går att hyra för en kväll. Flotten kunde knappast placerats å en bättre plats än vid den ikoniska hamnen. Här kan du uppleva solnedgången och svalka dig i det friska vattnet.

Även här går det att välja till matservering. Aktiviteter som vattenskoter eller paintball i kombination med bastuflotten går också att välja till.

Bastu i skärgården

På de stora öarna i skärgården, där Luleå kommun hyr ut stugor, finns det tillgång till bastu. Det gäller öarna Brändöskär, Junkön, Kluntarna och Småskär. Varje basu är endast bokningsbar på platsen och är öppna för samtliga besökare utan kostnad. Bokning av bastu sker manuellt på varje ö och efter att du brukat faciliteterna måste du städa efter dig och fylla på med ved.