Luleå stad och områdena omkring är perfekt för cykling. Det kustnära landskapet är ganska så platt och du har alltid vattnet närvarande med älven, sjöarna och Bottenvikshavet som ger en frisk bris. På öarna i skärgården finns långa härliga sandstränder att cykla på Sandön som även har fina tallskogar. På vintern kan du även cykla på det frusna havet! Här ger vi dig några tips på vad du bör tänka på innan du ger dig ut.

Vill du läsa mer om cykelturer i Luleå rekommenderar vi att du läser vår guide: Cykelturer i Luleå

Cykelvett & etikett

När du cyklar gäller nästan alltid samma regler som när du kör bil. Som cyklist ska du cykla på cykelbanan, finns ingen cykelbana ska du cykla på vägrenen. Vid övergångsställe, hoppa av och led cykeln. Om du cyklar över ett övergångsställe så har du väjningsplikt gentemot både gående och fordon på vägen. Se dig noga för om du korsar en trafikerad väg, generellt har du som cyklist väjningsplikt. Turerna i guiden Cykelturer i Luleå cyklar du på egen risk.

Lagar:

 • Cykelhjälm obligatorisk för alla under 15 år. Rekommendationen är att alltid bära hjälm när du cyklar, oavsett ålder.
 • Ringklocka ska finnas.
 • Fram- och bakljus och reflexer ska finnas på cykeln. Vitt ljus fram, rött ljus bak (gäller när det är mörkt).
 • Det är förbjudet att cykla på trottoarer.

Tips

Bra att ha:

 • Extra cykelslang och däckavtagare
 • Pump eller kolsyrepatron
 • Lagnings-kit
 • Multiverktyg med insexnyckel.

Innan du  cyklar iväg:

 • Kontrollera bromsar
 • Lufttrycket i däcken
 • Sadelhöjd
 • Att styret sitter fast

CYKELKARTA med Luleå tätorts alla cykelvägar finns att hämta på Luleå turistcenter. Version i pdf-format: www.lulea.se

EN CYKELPUMP finns vid busstationen i korsningen mellan Storgatan och Hermelinsgatan.

TURBÅTAR

Skärgården trafikeras under sommaren och hösten av turbåtar till de största och populäraste öarna i Luleå skärgård: Sandön, Hindersön, Junkön, Kluntarna och Brändöskär. Du når Luleå kommuns skärgårdsstugor, Jopikgården på Hindersön och Klubbviken på Sandön med turbåt. De avgår från Södra hamn. Turlista och mer information hittar du på: www.lulea.se.

Allemansrätten

Inte störa, inte förstöra. I den svenska naturen får vi röra oss fritt. Vi får plocka blommor, bär och svamp. Vi får bada, tälta, vandra, cykla, färdas med båt, göra en lägereld och annat som hör friluftslivet till. Allemansrätten är en förmån och en frihet som är beroende av att vi är varsamma och värnar om naturen. Det är inte tillåtet att skada djur, växter eller mark och vi måste visa hänsyn mot markägare och andra människor som vistas i naturen.

Särskilda restriktioner. Fridlysta arter får naturligtvis inte plockas. I naturreservat och nationalparker gäller ofta särskilda regler som begränsar allemansrätten. Det kan också finnas regler kring till exempel hastighetsbegränsningar, vattenskidåkning och att hundar måste vara kopplade. Motorfordon för inte köras på barmark utanför väg. 

Fågelskyddsområden. I skärgården finns fågelskyddsområden där det är förbjudet att gå iland under vissa tider på året, vanligen 1 maj–1 augusti. fiske I havet är fisket fritt, men det finns regler för hur, när och vad man får fiska. I sjöar och älvar krävs som regel fiskekort.

Luleå som cykelstad

Cykelvänligt. Luleå räknas in bland de tio mest cykelvänliga platserna i hela Sverige. När det gäller traditionell cykling i stadsmiljö finns väl utvecklade cykelleder som tar dig runt staden och till de flesta platser som du önskar att besöka. I tätorten finns cirka 17 mil cykelvägar. Luleå deltar också i nätverket Svenska Cykelstäder, ett nätverk med syfte att främja arbetet med cykling i svenska kommuner.

Här vill vi ge dig inspiration över var du ska cykla och tipsa om fina utflytktsmål, både på nära håll och lite längre bort. Besök gärna Luleå turistcenter, de kan ge ännu fler tips och råd. Där kan du också hämta Luleås cykelkarta som visar alla cykelvägar i tätorten. En cykelpump finns i korsningen mellan Storgatan och Hermelinsgatan. Självklart är den gratis att använda.

Fatbike. Luleå är känt för att vara ett paradis för Fatbike-entusiaster. Fatbiken är en terrängcykel med extremt breda däck som gör att den tar sig fram i oländig terräng på ett enkelt sätt. En myr eller ett stort stenfält är exempelvis inga problem för en fatbike.

Mountainbike. Banor för terrängcyking finns på Ormberget och i Karlsvik. Det finns leder för både den rutinerade cyklisten och nybörjaren.

Guidade dagsturer & cykeluthyrning

Lapland Archipelago Adventures 

Fatbike Adventures

Cykeluthyrning

Cykelstället 

Cykel guide

För inspiration om trevliga cykelturer kring Luleå, ladda ned vår guide:

Cykelturer i Luleå > (SVE)

Eller beställ ett tryckt exemplar från Luleå Turistcenter.

undefined