Det är regnfritt och varmt i luften men lite mulet på himlen. Det är inte riktigt nog bra väder för att lägga sig på mysiga stranden i Svartöstan, på vackra Gültzaudden eller fina Niporna i Karlsvik. Det är inte heller nog dåligt väder för att shoppa hela dagen på Storhedens handelsområde eller i Luleå city. Vad gör ni då? Minigolf så klart! Luleå har flera fina banor, ofta i anslutning till andra roliga aktiviteter i natursköna miljöer.

Det finns få saker som lockar fram tävlingsdjävulen som minigolf, eller bangolf som det också heter. Segern över vänner, familj eller maka är aldrig så ljuv. Att förlora i minigolf kan likafullt vara ett av livets mest frustrerande nederlag. 

Luleås kanske populäraste och äldsta minigolfanläggning är Golfängen, beläget på stadsdelen Östermalm med bekvämt gångavstånd in till stan. Här är banorna lagom utmanande och alltid underhållna och noggrant rengjorda. Fördriv en eftermiddag och inled en kväll med att utmana varandra in en av världshistoriens svåraste och mest frustrerande sporter. efter 18 hål är ni kanske redo att gå in till stan för middag på en av Luleås restauranger, följt av utgång på nattklubb eller bara några välkomponerade drinkar i midnattsljuset på en uteservering i norra hamn. Är ni en stor familj med barn i spridda åldrar? Kul! Cirka 50 meter från minigolfbanorna hittar ni ett vackert grönområde med nybyggd lekpark, utegym, boulebana och snart en strand med badbrygga. Om minigolf inte lämpar sig för alla kan ni enkelt dela på er.

Minigolf kan ni även spela på natursköna First Camp i Karlsvik. Här finns en 18 håls bana med varierande svårighetsgrad. På First Camp är besöksvärt även för dig som inte parkerat husvagnen här. Naturen är alltid nära. Skogsstigarna runtom lämpar sig för såväl promenader, trail-löpning och offroadcykling. Efter ni har spelat minigolf besöker ni mysiga Kolarens kafé. Minigolf är också ett perfekt alternativ efter en dag på stranden.

Aronsbadet är en centrumnära utomhusbadanläggning, belägen naturskönt i stadsdelen Örnäset. För den som inte är badsugen eller vill ta en paus efter fikat i gräset går snabbt igenom 18 hål.

Du kan också spela minigolf i Luleås vackra skärgård. Ta det lugnt. Den strandnära banans samtliga 18 hål hittar du bekvämt samlade på Klubbvikens Havsbad. Du behöver ingen båt för att ta dig runt. Däremot behöver du båt för att ta dig ut till Klubbviken. Lägg till vid gästhamnen med egen kajuta eller ta turbåten från Södra hamn.