Runt om Luleå finns flertalet fina motionsspår, många av dem upplysta av eljus. I varenda by, på det allra flesta bostadsområden, finns det möjlighet att motionera i naturen.

Vi har dock valt att välja ut några av de mer lättillgängliga och populära motionsspår som Luleå har.

Ormberget

Ormberget är Luleås frilufts- och motionsområde framför alla de andra. Här finns cirka 30 kilometer motionsspår du kan nyttja både sommar och vinter.

På sommaren flockas löpare till området för att springa på de välanvända stigarna. Det finns allt från kortare och enkelt kuperade spår till långa och väldigt utmanande slingor. Om du vill ha en utmaning rekommenderar vi en sväng runt milspåret. Följ skyltningen för 10 kilometer.

På vintern är detta en livlig plats då en av Luleås populäraste sporter, längdskidåkning, kommer igång. Dag som kväll, även i väldigt låga temperaturer, är skidspåren fyllda med motionärer och elitåkare som samsas på detta fantastiska spårsystem.

Hitta hit: Ormberget ligger ett par kilometer från Luleå centrum. Med bil, kör mot byn Bensbyn och ta avfartsvägen till höger upp mot Ormbergets anläggning. Det är väl skyltat. Det går även att åka lokalbuss till Ormberget.

Bra motionsstråk i centrum

Om du bor på någon av anläggningarna i centrala Luleå finns fina motionsstråk ett stenkast från ditt boende. En populär rutt är att följa stigen runt gültzauudden till Oscars varv. Sträckan är enkelt kuperad och ett par kilometer lång och sträckningen ligger naturskönt intill både älven och havet. Ett tips är att ta en löptur eller promenad här på kvällen då staden lugnat sig och du verkligen kan insupa lugnet vid vattnet och skogsområdena ute på udden.

Hitta hit: Ett säkert sätt att hitta rätt är att börja utanför Norrbottensteatern och följa kajen bort från stadens kärna mot bostadshusen som står vid vattnet. Följ gångstigen så kommer du till slut, efter att ha passerat Gültzauuddens spets och en småbåtshamn vid idrottsområdet hälsans hus komma till Bergnäsbron (den bågade bron som går över Luleälven). Fortsätta att följa stigen längs vattnet och snart kommer du vara tillbaka i staden igen.

Hälsans stig

Hälsans Stig i Luleå är centralt och vackert belägen runt Skurholmsfjärden. Längs slingan finns många viloplatser med vacker utsikt som kan erbjuda dig en stunds vila under din vandringstur.

Mestadels följer stigen grusade gångvägar, men har även inslag av asfaltsvägar. En ungefär fyra kilometer långt gångstråk som är populärt bland Luleåborna.

Hitta hit: Närmaste påfart på gångvägen från staden är järnvägsstationen. Följ där gångstråket via bron som tar dig över järnvägsspåren. Vid brons slut, ta vänster efter gångstråket. Följ sedan vattnet runt tills du är tillbaka på järnvägsstationen.