Funderar du på att vandra och undersöka Luleås vackra natur? Luleå har flertalet vandringsleder som var och en bär på sin egen historia och visar upp sin speciella del av Luleås natur. I närheten av centrala Luleå, dit du enkelt kan ta lokalbuss eller cykla, finns flera bra leder som erbjuder naturupplevelser värda en vandring. Här ger vi dig några tips på vad du bör tänka på innan du ger dig ut.

Vill du läsa mer om vandringsleder i Luleå rekommenderar vi att du läser vår guide: Vandra i skog och skärgård

Kommunikationer

Luleå lokaltrafik, LLT, tar dig runt i tätorten. LLT info hittar du på Smedjegatan 13, mitt i centrum. Ladda hem appen så kan du enkelt planera din resa. www.llt.lulea.se.

Länstrafiken har busstrafik över hela norrbottens län. Busslinjer till Alvik, Ersnäs och Bälinge finns.

Turbåtar till skärgården

Under sommaren och hösten finns turbåtar till de största och populäraste öarna i Luleå skärgård. Turbåten tar dig till och från Luleå kommuns skärgårdsstugor, till Jopikgården på Hindersön och Klubbviken på Sandön. Turbåtarna avgår från Södra hamn. Turlista och mer information hittar du på: www.lulea.se.

Allemansrätten

Inte störa, inte förstöra. I den svenska naturen får vi röra oss fritt. Vi får plocka blommor, bär och svamp, bada, tälta, vandra, cykla, färdas med båt, göra en lägereld och annat som hör friluftslivet till. Allemansrätten är en förmån och en frihet som är beroende av att vi är varsamma och värnar om naturen. Det är inte tillåtet att skada djur, växter eller mark och vi måste visa hänsyn mot markägare och andra människor som vistas i naturen. särskilda restriktioner Fridlysta arter får naturligtvis inte plockas. I naturreservat och nationalparker gäller ofta särskilda regler som begränsar allemansrätten. Det kan också finnas regler kring till exempel hastighetsbegränsningar, vattenskidåkning och att hundar måste vara kopplade. Motorfordon för inte köras på barmark utanför väg. fågelskyddsområden I skärgården finns fågelskyddsområden där det är förbjudet att gå iland under vissa tider på året, vanligen 1 maj –1 augusti. fiske I havet är fisket fritt, men det finns regler för hur, när och vad man får fiska. I sjöar och älvar krävs som regel fiskekort.

Läs mer: Länsstyrelsen i Norrbotten har information om naturreservaten: www.lansstyrelsen.se På Naturvårdsverkets webbplats kan du läsa allt om allemansrätten: www.naturvardsverket.se Om fiske i Luleå kommun: www.lulea.se

Spår i naturen

Gistgårdsrösen

Gistgårdar, stolpar där man förr hängde näten på tork. Gamla nät var gjorda av lin och behövde dagligen torka för att inte ruttna. Gistgårdsrösen är fornlämningar och får inte förstöras.

Klapperstensfält

Tidigare stränder med slipade, rundade stenar där havet svallat och spolat bort all jord och humusämnen. På grund av landhöjningen kan de nu ligga långt upp på land, till och med på bergssluttningar.

Labyrinter

Labyrinter byggda av stenar är vanliga i Bottenvikens skärgård. Oftast ligger de på en sluttning med klappersten och är därmed väl bevarade. I en sådan labyrint kan man inte gå vilse. Det finns bara en väg som slingrar sig fram varv efter varv innan man når centrum. Där vänder man och går samma väg ut igen. I Bottenvikens skärgård har man gått i labyrinter för att påverka fiskelyckan och vindarna. Ibland hände det att barn fick sköta arbetet med att gå i labyrinten medan karlarna förberedde näten för fiske. I Sverige finns över 300 labyrinter. En tredjedel av dem finns i Bottenviken och speciellt vanliga är de i Haparanda skärgård. Många är byggda under 1700- och 1800-talet, men de äldsta är från 1300-talet. Labyrinter är fornminnen och får inte förstöras.

Landhöjningen

Landmassan höjer sig ungefär 9 mm per år och spår av den senaste inlandsisen finns överallt. Hällar på skärgårdsöar och bergstoppar är slipade av isen. Marken är ofta täckt av morän somisen lämnat efter sig. Ibland är moränen formad som utdragna kullar i isens riktning, så kallade dumliner. Ibland bildades de vid isfronten och kallas då ändmoräner. Åsar, deltan och lerjordar är också skapade av isen.

Tomtningar

Grundstenar i marken, rester efter en forntida enkel bostad. Troligen var den en tillfällig bosättning.

Kläder och utrustning

Bra skor är det viktigaste, de ska vara stadiga och tåla vatten. På alla våra leder kan det finnas blöta partier. I övrigt kläder efter väder. Förstärkningsplagg för pauser och raster. Karta och kikare förhöjer vandringen men är inte nödvändigt. Dricksvatten är ett måste. Mat smakar ännu bättre utomhus och ger guldkant på turen. Ta med något färdigt eller nyttja de eldplatser som finns och laga mat själv. Ofta finns ved, men inte alltid. De flesta bensinstationer säljer brasved.

En bit mat längs vägen

Kafé fägnan, gammelstads kyrkstad

På friluftsmuséet Hägnan, i en timrad norrbottensgård från 1700-talet, serveras hembakt fikabröd, goda sallader, och våfflor med sött eller salt.

Bälinge

Bondgården Bälinge är en ekologisk bondgård med kafé och egen lanthandel som satsar på lokala och miljövänliga varor. Du kan titta på lantbrukets djur och gamla lantraser såsom lappget, linderödssvin, nordlandshäst, hälsingefår och bjurholmshöns.

Råneå

Sommarkafé i Råneå båtklubbs stuga i Kängsö hamn. I samhället finns livsmedelsbutik, bensinstation och restauranger.

Porsön

I Luleås prisbelönta science center, Teknikens Hus, finns restaurang och kafé. På campus finns också Kafé Unik som serverar luncher, smoothies, söndagsbrunch med mera.

Ersnäs

Mitt i byn ligger Ralph Lundstengården, en norrbottensgård med anor från 1500-talet. Nu finns där restaurang, fest- och konferensanläggning.

Hyr stuga i skärgården

På Småskär och Kluntarna finns enkla, trevliga och funktionella stugor att hyra för övernattning. Boka via: www.lulea.se. På Sandön finns Klubbvikens havsbad med stugor för uthyrning.

Kluntarna

Två stugor med fyra bäddar och en stuga med tio bäddar. Här finns också två bastur samt ett naturrum. Stugorna har gasolspis, kamin och utedass. Under högsäsong finns stugvärdar. Då finns också dricksvatten, övrig tid tar man med eget dricksvatten.

Småskär

I Bullerhamnen finns två uthyrningsstugor med fyra bäddar i varje samt en bastu med relaxrum. Stugorna har gasolspis, kamin och utedass.

Klubbviken

Luleås havsbad finns på stadsnära Sandön. Här finns fem välutrustade stugor med fem bäddar samt 13 enkla stugor vid farleden med plats för 2 personer. www.klubbviken.se

Lästips

Den stora naturguiden av Thomas Öberg.

Din egen lots till Luleå skärgård producerad av Luleå kommun.

Båda finns att köpa på Luleå turistcenter

Vandrings guide

Här nedan rekommenderar vi de mest populära och lättillgängliga lederna och hur du tar dig dit både på fastlandet och i Luleå skärgård. Om du är ute efter mer information om vandring rekommenderar vi att du kontaktar Luleå turistcenter i Kulturens Hus i Luleå.   

För förslag på rutter för vandring kring Luleå och i skärgården, ladda ned vår guide:

Vandra i skog och skärgård >> (SVE).

Eller beställ ett tryckt exemplar från Luleå Turistcenter.

undefined