Luleå har flertalet vandringsleder som var och en bär på sin egen historia och visar upp sin speciella del av Luleås natur.

I närheten av centrala Luleå, dit du enkelt kan ta lokalbuss eller cykla, finns flera bra leder som erbjuder naturupplevelser värda en vandring.

Här nedan rekommenderar vi de mest populära och lättillgängliga lederna och hur du tar dig dit.

Om du är ute efter mer avancerad information om vandring rekommenderar vi att du kontaktar Luleå turistcenter som finns i Kulturens Hus i Luleå. Klicka här för att komma i kontakt med dem.

Vi har listat tre favoriter som vi med glädje rekommenderar våra besökare.

Hertsöstigen

Hertsöstigen, en 17 kilometer lång led, tar dig genom Hertsölandets naturreservat i området kring Luleås stora friluftsområde vid sluttningar kring Ormberget. Via vältrampade stigar och på spångar över de blöta hjortronmyrarna kan du ta del av en klassisk svensk natur med täta skogar med skiftande trädslag.

Hertsöstigen
Hertsöstigen

Ett flertal vindskydd och grillplatser finns längs leden samt 23 informationstavlor som ska hjälpa dig som besökare att upptäcka det värdefulla. Hertsöstigen är en utmärkt dagstur för såväl ung som äldre. Vandringen är utöver sin längd inte så fysiskt utmanande att inte hela familjen kan delta i utflykten.

Hitta hit:

Reservatet ligger i anslutning till Luleå tätort. Till Hertsölandet kör mot Hertsön och vidare på Lövskärsvägen så når du reservatet. Till Ormberget kör man vägen mot Björkskatan/Bensbyn. Vägen upp till Ormberget, avfart höger från vägen, är väl skyltad. Luleå Lokaltrafik har busslinjer till både Hertsön och Ormberget.

Gammelstadsleden

Gammelstadsleden tar dig, inte helt oväntat, till Gammelstad kyrkstad – Luleås mesta besöksmål som lockar besökare från hela världen. Kyrkstaden är ett världsarv och vill du meta mer om Gammelstad, så klicka här.

Leden, som sträcker sig från bostadsområdet Porsön till Friluftmuséet Hägnans parkering är cirka 6 kilometer lång och tar dig genom Gammelstadvikens naturreservat. Reservatet är känt för sitt rika fågelliv, unikt i sitt slag i norra Skandinavien. För dig med ett fågelintresse är detta ett måste.

Vandringen är av det enklare slaget och passar de allra flesta.

Hitta hit:

En ingång till leden finns vid Friluftmuséet Hägnans parkering. Parkeringar finns i anslutning till museet. Lokaltrafik, buss nummer 9, går till Gammelstads kyrkstad där du även hittar Hägnan.

Från Porsön startar leden vid Vänortsvägen, nära Facebooks serverhallar. Buss nummer 4 tar dig till Vänortsvägen.

Bälingeberget

Bälingeberget ligger en bit utanför Luleå, men är trots detta kanske det allra mest populära utflyktsmålet för den vandringssugne. Även här har vi att göra med ett naturreservat som har väl upptrampade stigar.

Bälingeberget är endast 139 meter högt och är därför förhållandevis enkelt att ta sig upp på. Från toppen får besökaren en underbar utsikt över Luleå och älvdalen.

Bälingeberget är känt för sina stora rullstensåsar, en kvarleva från istiden, som täcker stora delar av bergets sluttningar. Rullstensåsar är vanligt förekommande i kuststäder i norra Sverige, men Bälingebergets vida fält av stenfält är någonting alldeles extra.

Hitta hit:

Beläget 15 kilometer väster om centrala Luleå. Från Luleå följer man vägen på Luleälvens sydsida genom Bergnäset och Gäddvik. Det är skyltat mot Bälingebergets naturreservat.