När man tänker på norra Sverige vintertid, då vandrar ofta tankarna iväg till ett fartfyllt äventyr bland skog och mark – ö er snö och is.

I den här texten vill vi slå ett slag för hundspannsturen – snöskoterns miljövänligare kusin.

För i grund och botten är det egentligen samma sak som du är ute efter – det adrenalinpåslag man får under en tur bakom ett knippe frenetiskt springande huskies går absolut att likna vid en snöskotertur.

Men hundspann är så mycket mer än bara äventyr, fart och transport. En hundspannstur med någon av de företagare som bedriver guidade hundspannsturer i Luleå är ett studiebesök in i deras livsstil.

För hundar, till skillnad från motorer, är individer med personligheter. Det är samspelet mellan föraren och hens hundar som gör denna form av vinteraktivitet så speciell.

Deft är inte bara relationen mellan hundarna och föraren – du kliver in i någons persons vardag och får dela den med dem för en stund. Det ger en närhet som gör denna upplevelse så unik.

För när du besöker Keijo i Örarna, Mauro i Ale eller för den delen Ulf och Caisa på Svedjekojan så är det den äkta varan du får. Du får sitta ned med Keijo vid hans köksbord och dricka kaffe med honom. Laga mat hemma på Mauros gård efter hundspannsturens slut. Värma dig efter den kyliga vinden som piskat dina kinder inne hos Ulf och Caisa.

Hundspann är en av de mest populära aktiviteterna här i norra Sverige och är med på topplistan över de mest bokade upplevelserna i Swedish Lapland och Luleå. Detta är naturligtvis ingen slump. Dels beror det så klart på den rush man får under en hundspannstur, men det beror lika mycket på mötet med människan, hunden och naturen.

Här kan du åka hundspann

Luleå Adventure

Bothnia Sleddogs

Svedjekojan