Luleå är en stad som älskar is. Flera hundra år av vinter och fruset hav har gjort isen till en naturlig del av Luleå som stad och genom detta har Luleåborna odlat ett alldeles speciellt förhållande till skridskor.

En stor del av detta kan bero på de framgångsrika ishockeylagen som ständigt kämpar med Sveriges bästa lag om de ädlaste medaljerna eller Alexander Majorov, Sveriges bästa konståkare i modern tid som kommer från staden.

Men kanske är det ändå isbanan, det 13 kilometer långa skridskoparadiset som sträcker sig runt hela Luleå centrum, som gör att Luleå verkligen kan kalla sig för en skridskostad.

Både för Luleåbor och besökare av staden är isbanan kanske den allra mest populära platsen i staden.

I över 15 år har den omringat Luleå under vintern och erbjudit Luleåborna skridskoåkning i världsklass på naturis.

Faktum är att Luleåborna själva inte riktigt förstått storheten i isbanan före 2016, då det helt plötsligt började dyka upp världskända skridskoåkare från Nederländerna som försökte sätta världsrekord i hur snabbt man kan åka skridsko på naturis. Samtliga vittnade om att det kanske var den bästa isbanan de någonsin sett och att de mer än gärna kom tillbaka.

Nyheten om den fantastiska isbanan spred sig hela vägen till skridskoförbundet i Amsterdam som efter att ha inspekterat den konstaterade att ryktena stämde och valde att arrangera tävlingar i den stora skridskoserien KPN Grand Prix på isen utanför Luleå.

Allt från elitåkare till motionärer samsas på den över 30 meter breda ytan och behöver inte betala någonting alls för att åka – det är helt gratis.

Det som motionärerna och elitåkarna unisont uttalat är fascinationen över att isbanan ligger så nära stadens centrum. Ena stunden kan du sitta på ett trendigt café eller ligga i din hotellsäng för att bara några minuter senare stå på skridskor på havsisen. Det gör Luleås isbana till någonting väldigt speciellt.

Skridskor går att hyra från Äventyrsbutiken Hägglunds mitt i Luleå centrum. Om du vill ha guidning och kan ni med fördel vända er till Explore Luleå eller Lapland Archipelago Adventures.