Det är väl bara renar och norrsken som skriker arktis och Norrbotten lika mycket som snöskotern. Här uppe kallar vi den kort och gott bara för skoter, så om du vill så räcker det med att säga bara skoter när du hyr en tur eller maskin.

Snöskoterturerna ligger Luleåborna väldigt kärt. Det är dels ett sällsynt effektivt transportmedel i vår del av världen, samtidigt som det får pulsen att stiga ganska kraftigt. Snöskotrar är kraftiga maskiner som är skapta för att ta sig genom oländig snötäckt terräng och är nog det absolut bästa sättet att transportera sig till de lite mer svåråtkomliga vinterpärlorna. Att ta snöskotern från staden, längs med skoterleden som leder ut till Hindersön för att sedan avnjuta en lunch i skärgårdens förtrollande lugn är en vinterdag i den vanliga Luleåbons smak, en helt vanlig helgdag när vädret ler mot staden.

Om du är en oerfaren skoterförare rekommenderar vi starkt att du bokar en tur med guide t ex Brändön Lodge. De kan ta med dig på en fyra timmar lång skotersafari över Bottenvikens havsis till den idylliska ön Brändöskär. På färden bjuds du och ditt sällskap på fika, lunch som tillagas på en stor murrikka-panna. Även företaget eller Explore Luleå erbjuder skoterturer med guide.

Runt om Luleå finns flertalet leder att utforska för dig som vill se dig omkring på skoterns rygg på egen hand. Vissa skoterleder tar dig runt Luleå och ut i skärgården medan vissa andra kan ta dig tiotals mil till andra städer om din äventyrslust inte kan inneslutas av Luleås spårnät. För mer information om skoterleder rekommenderar vi att ni kollar in den här hemsidan.

Det finns företag som hyr ut skotrar till besökare. Xentus som håller till nära Luleå Airport har flera olika paket som de erbjuder till sina kunder, du får välja vilket som passar ditt behov bäst. Här finns även möjlighet att hyra skoterkläder (ja, det finns speciella skoterkläder och det finns bra anledningar till detta. Så ser till att ni har rätt utrustning).

Det är viktigt att ni kollar igenom aktuella regler kring skoterkörning innan ni ger er ut i terrängen med fordonet. Kom ihåg att en snöskoter inte är någon helt ofarlig leksak och att hjälm alltid måste sitta på huvudet. För att köra snöskoter måste du ha ett tillstånd för att göra detta. Du måste kunna uppvisa ett tillstånd som ger dig rätten att köra snöskoter i ditt hemland. Undantag gäller om du kör snöskoter tillsammans med en grupp vars ledare/guide har tillstnd att bedriva turistisk verksamhet med snöskotrar. För mer information rekommenderar vi att ni kollar in den här hemsidan, där skoterrådet förklarar vad som gäller rörande skoterkörning.