Utförsåkning, eller alpin skidåkning, är en stor del av nöjeslivet för oss i norra Sverige under den lite kyligare perioden av året. Med snön kommer öppnandet av skidbackarna och den där smått euforiska känslan en får när liftarna börjar köra upp för backarna är som att få just den där presenten du haft högst upp på önskelistan inför julen.

Lulea-Graeme-Richardson-20.jpg

I Luleå finns det tre skidbackar som du kan välja mellan. Den största och kanske mest populära av dessa är Måttsundsbacken. Här finns restaurang och möjlighet att hyra utrustning, vilket gör Måttsund mer tillgängligt för turister. Måttsundsbacken har en snäll kupering som passar framför allt barnfamiljer som är ute efter åkning som passar alla.

På Ormbergsbacken, den som ligger närmast staden, håller freestyle-åkarna till. Detta är favoritbacken för de lite yngre förmågorna som faktiskt vet vad en rail är för någonting. Det finns naturligtvis inget krav på att du ska kunna göra häftiga tricks här, men den lite längre skönåkningen fattas Ormberget på grund av den ganska korta fallhöjden från toppen till botten.

Cirka tre mil norrut, nära byn Råneå, hittar vi Råneåkölen som man enkelt kan beskriva som en kombination av dessa två backar. Barnvänlig och en alldeles utmärkt backe för er som inte vill ut i de svarta pisterna eller hoppa i de stora hoppen.

Luleås placering nära havet gör att bergen inte är så stora, men det finns många stora skidanläggningar bara en kort bilresa från staden. Lite drygt 45 minuter från staden finns Storklintens skidbacke som har ett större och mer utmanande urval av skidbackar. Ännu längre från kusten, i den lilla byn Kåbdalis ungefär 2 timmar från Luleå, finns en av hela Swedish Laplands allra charmigaste skidområdena med flera liftar, däribland en stollift, och dussintals nedfarter. Utanför Gällivare, drygt 2 timmar från Luleå, finns Dundret – ett lågfjäll som är känt för sin fina utförsåkning. Här finns restauranger, pubar, hotell, stugor, nedfarter i absolut toppklass och längdskidåkning i världsklass.