Det finns många campingplatser i Luleå, men trycket på dem är hårt. Luleå invaderas varje sommar av gäster från vårt grannland i väst – att höra norska i staden under sommaren får inte någon att tappa hakan.

De två vanligaste campingarna ligger nära varandra och är lättast att komma till via motorvägen E4.

First Camp som ligger på området Karlsvik på den västra sidan av Luleå älv är en stor camping med alla bekvämligheter du kan förvänta dig som campinggäst. Här finns dessutom minigolf, stor badstrand och butik för att nämna några av inslagen på den omtyckta anläggningen. I närheten av First Camp ligger Arcushallen som är en inomhushall för friiidrott och fotboll – det är väl skyltat dit och det är därför en bra idé att följa anvisningarna dit. När du ser Arcushallen på din vänstra sida är det bara att fortsätta rakt ned mot vattnet där du hittar First Camp.

I området kring Arcushallen finns på tennis- och padelbanor att hyra.

Närmare E4, beläget precis vid Luleå älvs strand, hittar du Örnvik. Det är en väldigt enkel anläggning att hitta till – vid passagen över bron som leder dig över älven finns en anläggning med stugor och konferensbyggnad som är svår att missa. Det är örnvik. Följ skyltningen mot Storhedens handelsområde sväng sedan av mot Örnvik.

Och på tal om Storheden, Luleås stora handelsområde som man kan benämna som hjärtat i handel i norra Sverige, ligger ett stenkast från båda dessa anläggningar. Här finns många stora outlet-stores med prisvärda produkter.

För att ta sig in till staden från campingplatserna är det enkelt att ta bilen ut på E4 och köra norrut för att sedan svänga av mot Luleå eller ta vägen mot Gäddvik och komma in till Luleå via Bergnäsbron. Det finns även cykelvägar som är väl skyltade som leder dig in till staden.

I Gäddvik, ligger EFS Sundet Stugor och CampingGården har ett vackert läge vid Luleälven, några kilometer från Luleå centrum. Här finns vackra promenadstråk och aktiviteter som kubb, beachvolleyboll, fiske, fotboll och meditationsstig.

Utanför Luleå, cirka 30 kilometer norrut, finns Rörbäcks camping som ligger placerat i ett naturskönt område nära havet. Anläggningen har också den fördelen att ligga i Råneå älvdal, ett riktigt smultronställe för dig som gillar naturen. Rörbäcks camping ligger på den östra sidan av E4, en bit utanför Jämtön.