Luleå har flera högklassiga hotell mitt i staden med närhet till naturen, shoppingen och restaurangerna. Men om du är på jakt på lite billigare och enklare boenden finns det alternativ både i stan och en bit utanför.

Om vi börjar med att titta på centrala Luleå så hittar vi City sleep – ett vandrarhem som ligger vid norra hamnen där många restauranger och barer trängs med varandra. Härifrån är det inte långt till någonting och du har nära till resecentrum som i staden.

Om Gammelstad Kyrkstad, världsarvet som är Luleås mest besökta utflyktsmål, kan det vara naturligt att stanna över på Gammelstads gästhem som ligger precis i utkanten av området. Gammelstad Kyrkstad är Luleås ursprung, det var där som Luleå låg innan 1600-talet. Det var landhöjningen efter inlandsisen som gjorde platsen obrukbar som handelsort då hamnen blev för grund. Så – vill du ha en mer historisk övernattning är detta ett område för dig. Ta då gärna en tur förbi Shop in Lapland, som säljer konstverk från regionen och som berättar historia om människorna och djuren som bott här genom tiden.

För mindre sällskap kan vi rekommendera gäster att stanna till hos Kallax Gårdshotell där systrarna Wikström bjuder dig på kaffe och deras egengjorda hjortronsylt. Om du vill sova över så har de ett gårdshotell till ditt förfogande, så du kan slappna av i den idylliska byn Kallax, 5 kilometer från Luleå centrum, så länge som du behagar.