Välkommen på trippelkonsert! En fantastisk trio, tre kompositörer, tre verk och Norrlandsoperans Symfoniorkester. Exklusivt gästspel där du får avnjuta musik av Weber, Schubert och B Tommy Andersson. På repertoaren står så klart Anderssons ”Trippelkonsert”, som är ett unikt beställningsverk för symfoniorkestern och ZPR.

Med tjugo års samarbete i bagaget är Trio ZilliacusPerssonRaitinen – ZPR – en av Sveriges mest framstående kammarensembler. B Tommy Anderssons stycke Trippelkonsert är Norrlandsoperans beställningsverk för ZPR och Symfoniorkestern.

 B Tommy Andersson (f. 1964) skrev sitt första musikstycke som elvaåring och har sedan dess komponerat ett hundratal verk för orkester, kammarorkester, soloinstrument och kör samt opera och balett. Han är professor i dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. Stycket, med arbetsnamnet Trippelkonsert, är ett beställningsverk för Norrlandsoperans Symfoniorkester och stråktrion Trio ZilliacusPerssonRaitinen: Cecilia Zilliacus, violin, Johanna Persson, viola och Kati Raitinen, cello.

Sent i sitt korta liv skrev Franz Schubert (1797-1828) den underbara Symfoni nr 9 i C-dur. Schubert var under hela sin karriär en fattig tonsättare och hade inte råd att själv arrangera ett uruppförande. 1827 gjordes en inofficiell genomspelning. Det skulle dock dröja ända till 1939 innan symfonin uppfördes offentligt, då med Gewandhausorkestern i Leipzig under ledning av Felix Mendelssohn. Schubert, som bara blev lite över trettio, hade då varit död drygt ett decennium.

När operan Friskytten av Carl Maria von Weber (1786-1826) hade urpremiär på Königliches Schauspielhaus i Berlin 1821 gjorde den så kraftfullt intryck på publiken att hela ouvertyren fick spelas en gång till. Fortfarande är Friskytten en av de viktigaste tyska romantiska operorna och den fantasifulla ouvertyren är ett älskat stycke på repertoaren i konserthus världen över.

Konserten leds av dirigent Anja Bihlmaier som dirigerar orkestern för första gången.

 

Medverkande: Anja Bihlmaier, dirigent Trio ZilliacusPerssonRaitinen (ZPR) Cecilia Zilliacus, violin Johanna Persson, viola Kati Raitinen, cello Norrlandsoperans Symfoniorkester

Program: Carl Maria von Weber: Ouvertyr till Friskytten B Tommy Andersson: Trippelkonsert Franz Schubert: Symfoni nr 9 i C-dur

Välkommen på konsertintroduktion! Missa inte konsertintroduktionen som börjar klockan 18.25 i Loungen, på plan 5. Njut av en smarrig konserttallrik på Craft n' Draft i Kulturens hus innan konserten! Kvällens konserttallrik: Kontakta Craft n' Draft, se telefon nedan, för information om kvällens härliga tallrik! Förboka på telefon: 0920-45 59 66.

Denna konsert ingår i vår Klassiska serie. I den får du 5 klassiska konserter som förgyller hela 2019 för endast 800 kr. Läs mer om våra Musikserier (Klassiska serien och Jazzserien) här.