Nyrenoverade Börje Olssons i Smedjan har förvandlats till ett konditori i modern tappning.

Caféet som är omnämnt i White Guide har en genomgående wow-faktor med harmoniska färger och noggrant utvald inredning. Och även om ett nytt kapitel har påbörjats känner man igen sig i det anrika konditoriet som serverat kaffe och söta bakverk sedan 50-talet.

När ägaren av Bistro Norrland, Fredrik Sidevärn, tog över Börje Olssons konditorier 2014 hade han som strategi att utveckla och fräscha upp ställena som ingick i uppköpet. Börje Olssons som ligger på entréplan i Smedjan hade mest behov av renovering.

– Vi kände att den här lokalen som har stans absolut bästa läge var i störst behov av förändring. När vi tog över den var den ganska mörk och liten. Efter en dialog med fastighetsägaren byggde vi ut mot Storgatan och nu kan vi öppna upp mot shoppingstråket under varma dagar, säger Fredrik Sidevärn.

Hur har det gått sedan ni tog över Börje Olssons konditorier?

– Det har gått fantastiskt bra och över förväntan. Det är fullt här nästan jämt. Nu har vi även fått tillstånd att servera alkohol, så vi kan erbjuda ett glas vitt till räkmackan eller pilsner till smörrebrödet.

Bistro Norrland, Friends och Börje Olssons som är under er regi är alla omnämnda i White Guide. Hur gör ni för att hålla så hög klass?

– Vi försöker ha en hög lägstanivå och det gäller i allt vi gör. Vi är noggranna och har vårt eget bageri med café på Björkskatan. Där gör vi allt från grunden – allt från långkok till kanelbullar. Det gör att vi har kontroll – från råvara till färdig produkt.

Vad krävs för att hålla er kvar i den divisionen?

– Det gäller att aldrig vara nöjd och bara börja förvalta någonting. Då blir man fort omkörd av andra. Man ska hela tiden sträva framåt och hålla blicken högt.

Hur ser du på Luleås utbud av caféer och restauranger i dag?

– Det har hänt så enormt mycket. När vi öppnade Bistron 2010 fanns det i princip bara två restauranger. Fram till i dag har det öppnat både nya hotell och restauranger. Jag tror att det har funnits ett väldigt uppdämt behov för många av ställena är fullbelagda alla dagar i veckan. Man har nog dragit ut folk ur stugorna. Förut satt folk hemma hos varandra och käkade middag för att det inte fanns någonstans att gå ut. Så det är grymt, det bidrar att folk kommer i rörelse och ju mer folk går ut desto mer ökar öppettiderna. Vi har restauranger som har öppet på söndagar och ställen som serverar frukost. Det gör att vi har en mer attraktiv stad att leva i, säger Fredrik Sidevärn.

Text och bild: Jessica Tervaniemi