Sandra Norderö som driver butiken Mosaik och Linda Henriksson ägare av Kärleksbutiken var båda nominerade till Årets Handelspris 2016 som delades ut av Visit Luleå i slutet av april på Luleå Business Awards.

Även om det inte blev någon vinst i år för butiksägarna så var nomineringen i sig betydelsefull.

– Det är ett enormt stort kvitto på att man ändå har gjort någonting bra. Det är kul att det är någon som tagit sig tiden och nominerat oss och som tycker att vi gör bra saker, säger Sandra Norderö (bilden ovan).

– Det känns fantastiskt stort, det var en ära och vinst bara det, säger Linda Henriksson.

Linda Henriksson, Kärleksbutiken
Linda Henriksson, Kärleksbutiken

Sandra Norderö köpte butiken Mosaik för två år sedan men butiken har funnits i elva år.

– Jag bestämde att jag ville göra något för mig själv för att jag tycker att det här är roligt och då fick det bära eller brista – men det känns som att det bär, säger hon.

Drivkraften för Sandra är mötet med människor.

– Alla härliga människor som man får träffa gör att man orkar fortsätta varje dag. Alla möten man får vara med om – det är verkligen fantastiskt. Man är verkligen allt från försäljare till psykolog, säger hon.

Linda Henriksson har drivit Kärleksbutiken i lite över tio år. Hennes drivkraft har varit att förändra människors syn på kärlek och sexualitet.

– Min vision har egentligen alltid varit att bidra till förändring och öppna människors ögon när det gäller sex och 

kärlek. Jag vill få fler att våga njuta av livet och sig själv. Jag vill egentligen förändra ganska mycket, säger Linda.

Båda butiksägarna tycker Luleå är en bra handelsstad som växer men de ser gärna att fler startade egna butiker.

– Jag tycker att Luleå är en bra handelsstad. Jag hade dock sett att det fanns fler unika butiker, som har sitt eget koncept. Det känns som att det blir fler och fler kedjor. Jag tror att man måste pusha folk att starta nya butiker för att få ett levande centrum. Sedan vore det förstås väldigt trevligt om luleborna också fick upp ögonen för att det finns mer än bara Storgatan, säger Sandra Norderö.

– Jag tycker att det är en stad som växer och det finns stora möjligheter för Luleå. Det är många som väljer att komma hit och turista och har fått upp ögonen för en nytänkande stad. Jag skulle önska att fler små butiker öppnade så det inte bara blir stora gallerior, säger Linda Henriksson.

Sandra Norderö tycker man ska värna om stadskärnan. Gratis parkering är något som Sandra tror skulle locka fler till centrum.

– Jag tycker att kommunen borde ställa upp med antingen gratis parkering eller att man får parkera med parkeringsskiva eller liknande för att locka mer folk till stan. Det hade jag sett som ett väldigt stort plus om det gick att få igenom, säger Sandra. 

Text och bild: Lars-Göran Norlin