Ben Ramirez är director of the International Trade Center, World Affairs Council of Austin. I början av september kom han till Luleå för att besöka sina samarbetspartners och för att föreläsa om Austins och Luleås samarbete på Trade – en konferens om Transatlantiska partnerskapet för handel och investeringar, TTIP. Konferensen arrangerades av Norrbottens Handelskammare.

– Jag har hört att det bor omkring 75 000 människor i Luleå, men staden känns mycket större. Staden har en väldigt kreativ anda som påminner mig om Austin.

Det är första gången som Ben Ramirez är i Luleå, men han har redan en Luleå Hockey-pin på kostymen.

– Jag fick den igår på minglet. Jag är uppvuxen i Michigan så jag är en stor ishockeysupporter. Jag håller på Detroits Red Wings och vi har alltid haft många spelare från Sverige.

Ben ser flera områden där Austin och Luleå kan dra nytta av varandra. Framför allt handlar det om att få företag från Luleå och Austin att träffas och att matcha företag som kan samarbeta och skapa affärer.

– Det första projektet mellan Luleå och Austin, City of Songs var väldigt positivt. Jag var inte på plats i Luleå, men jag har sett konserten på film och var mycket imponerad. Att projektet hamnade på förstasidan av The Wall Street Journal var såklart bra pr för samarbetet.

Det finns flera branscher där Ben ser att städerna kan dra nytta av varandra, han nämner bland annat de kreativa näringarna och it-branschen.

– En annan är återvinningsbranschen som är ett område där Sverige verkligen är mästare och där vi i Austin har mycket att lära. Och där jag vet att det finns många duktiga företag på området i Luleå.

I oktober åker en delegation företag från Luleå till Austin för att möta företag på orten, och i början av nästa år kommer företag från Austin till Luleå.

– Vi har haft liknande samarbetsavtal med andra städer och det tar tid när det handlar om internationella affärer. Ibland kan det ta ett år innan det börjar hända saker, men det kan också gå fortare.

Under konferensen dök frågan återigen upp kring varför Austin som är USAs snabbast växande, vill samarbeta med Luleå.

– Luleå är en stad med stark framåtanda och det var nog främst det vi i Austin fastnade för, avslutar Ben Ramirez