Luleå har som första stad i Sverige och en av få i världen skrivit ett samarbetsavtal med Austin.

Visst vore det roligt att höra fler röster om samarbetet mellan Luleå och Austin? Det här är en film från Luleås kontorsinvigning på WeWork i Austin.
Austins borgmästare Steve Adler om samarbetet med Luleå.

Det är den snabbast växande staden i USA och det flyttar dagligen in runt 120 personer. The University of Texas som ligger i Austin är världens 45:e bästa universitet.

Det finns  många kapitalstarka människor i Austin som är intresserade av ett samarbete och investering i svenska företag. Om du vill nå ut på den amerikanska marknaden
visar statistiken att det är bra att börja i Austin, som får ut flest bolag på världsmarknaden av alla amerikanska städer.

Anledningen till att Austin valde Luleå som samarbetspartner är Luleås samverkan mellan offentlig och privat verksamhet och universitetet. Syftet med samarbetet
är att generera möten, affärer och samarbeten mellan företag i Luleå och Austin.

Ice Music och House of Songs

Det första konkreta samarbetet mellan städerna har redan genomförts, genom musik. Musiker från Austin anlände till Luleå för att under en vecka komponera ihop en konsert
med nyskrivna låtar tillsammans med Luleåmusiker. Resultatet blev en alldeles unik konsert i en iskonserthall, där musikerna spelade på instrument gjorda av is.

Austinmusikerna bestod av är Bob Dylans gitarist Charlie Sexton, musikern Lindsey Verril, sing/songwritern Phoebe Hunt och Michael Blair som bland annat spelat med Lou Reed,
Elvis Costello och Tom Waits. Från Luleå deltog Olle Nyman och Rebecka Digervall från The Magnettes.

Kolla in videon som spelades in under tiden som musikerna var tillsammans och skapade musik. Länken till YouTube hittar du längre ner på sidan.

Luleå Jukebox

Jukeboxen var från början framtagen av Snow Garden AB för kunna visa det unika musiksamarbetet mellan kontinenterna men också musiker från Luleå, på The South by Southwest festivalen i Austin, USA i mars 2015. Intresset för Jukeboxen blev stort och efterfrågan att kunna se och lyssna på den igen ledde till att den nu görs tillgänglig för alla.

På Jukeboxen kan man se och lyssna på musik från världsunika Ice Music i Luleå, musiksamarbetet mellan Luleå- och Austinmusiker som spelades på isinstrument i igloon men också musiker från Luleå i samarbete med BD Pop.

Läs mer

www.lulealovesaustin.com

Luleå Jukebox

YouTube - Luleå loves Austin