I Luleås skärgård kan besökaren välja och vraka bland drygt 1 300 öar. Naturupplevelser, kulturhistoria och smultronställen gör sommarens dagar oförglömliga. Vare sig det är fiske, bad, promenader eller det rika djur- och växtlivet som lockar så finns det något för alla.

Luleå skärgård är en del av Bottenvikens skärgård och den kust som sträcker sig från den västerbottniska gränsen i söder till den finska i nordost. De många öarna gör Luleå skärgård till en av de vackraste i landet.

Utforska skärgården på egen hand, ta en turbåt över dagen eller övernatta i någon av alla uthyrningsstugor som finns på flera av öarna. Här finns långa och härliga sandstränder men också klippor. Turbåtstrafiken utgår flera gånger per dag och destinationerna varierar. Bland annat kan gäster gå i land på nedanstående öar.

Klubbviken på Sandön passar både stora och små. Här finns lekplatser, strand, bastus, gästhamn och volleybollplan. Från restaurangen avnjuts mat och dryck till utsikten av den blänkande Luleälven. För den som är ute efter äventyr på vatten finns både kajaker och trampbåtar att hyra. Vill man inte åka hem går det att övernatta i någon av uthyrningsstugorna på ön.

Hindersön är i det närmaste unik och utgör ett fantastiskt exemplar på Norrbottens skärgårds- och jordbruksmiljö. Redan på 1500-talet bodde här folk som försörjde sig på fiske, jordbruk och sälfångst. De gamla gårdarna och fiskehamnarna gör Hindersön till en spännande kulturmiljö. Större delen av Hindersön är täckt av granskog men här finns även tallskog på sandiga ytor. På ön finns även Jopikgården, ett pensionat med god mat och fullständiga rättigheter.

Kluntarna är ön för den som intresseras av djur och natur. Här finns ett naturinformationsrum och vandringsleden Naturstigen tar besökaren runt ön. Sevärdheter på ön är bland annat fornlämningar och labyrinter. Strövstigar och fiskelägen är några av guldkornen på ön.Det finns stugor att hyra, grillplatser att njuta vid och bastun att värma sig i.

Junkön är en av de större öarna i skärgården med genuin miljö. Fiska, bada, fika eller kolla in den mystiska väderkvarnen som är mer än 200 år gammal. Här finns också ett skärgårdsmuseum där det finns tillgång till wc, bastu, dusch, el,färskvatten, café (under högsäsong), trailerramp, samt grillplats med mera. Även här finns stugor att övernatta i.