Samma år som Christofer Columbus upptäckte Amerika stod Nederluleå kyrka färdig. Det är mer än 500 år sedan och idag är området ett av Sveriges världsarv.

Året runt besöker folk denna historiska plats för att vandra bland de små röda kyrkstugorna, njuta av lugnet från en annan tid och ta del av evenemang som erbjuds.

Gammelstads kyrkstad - ett världsarv i Luleå
Gammelstads kyrkstad - ett världsarv i Luleå

Nederluleå kyrka är Norrlands största medeltida kyrka och är väl värd ett besök. Kyrkan och kyrkstugorna runt omkring bär på flera hundra års historia. Kyrkstugorna byggdes troligen under senare delen av 1500-talet, av bygdens folk, för att människor som bodde långt från kyrkan skulle ha någonstans att bo vid kyrkliga högtider. Det var under tiden som det fortfarande var kyrkoplikt i Sverige. Om du går in i en kyrkstuga får du ganska snabbt en bild av hur folk levde. Rummen är enkelt inredda med kökssoffa och matbord. Spis och kakelugn finns i alla rum eftersom det bodde en familj i varje rum. Sängskåp var också vanligt och storleken avslöjar att människor var mindre förr. Känslan av att det här stället har varit bebott bor i väggarna och du kan känna hur man har suttit i kökssoffan, druckit kokkaffe och diskuterat.

I världsarvsområdet finns drygt 500 kulturhistoriskt värdefulla och skyddade byggnader varav merparten består av de karaktäristiska kyrkstugorna. Kyrkstugorna är numera privatägda och används bara för tillfälligt boende.

2016 firar Gammelstads kyrkstad 20 år som världsarv!

Besök Friluftsmuseet Hägnan

Ett par hundra meter från världsarvsområdet ligger Friluftsmuseet Hägnan. På Hägnan får du en inblick i hur folk på landsbygden levde förr. Sommartid får du träffa karaktärerna – tidstypiskt klädda pigor och drängar som berättar om sin tid. I hagarna strosar getter, får och hästar och kaniner studsar runt fritt på gården. Ett stenkast bort finns barnens gård, en perfekt plats för lek och där kan du bland annat testa att gå på styltor. Världsarvsområdet och miljöerna runt omkring visar det Luleå som en gång var. En kontrast till den moderna staden och en bit historia som väcker varma Bullerbykänslor hos de flesta. Inför ditt besök vintertid, tänk på att klä dig varmt eftersom kyrkstaden upplevs bäst till fots.

Gammelstads Visitor Centre

Det perfekta stället att börja ditt besök i kyrkstaden är på Gammelstads Visitor Centre. Här finns en utställning om Gammelstads historia, liksom bildspel, information och tips på fina smultronställen i kyrkstaden. Visitor Centre erbjuder guidade visningar av kyrkstaden. Drop-in visningar varje vecka och sommartid varje dag. Året om går det att boka visningar för grupper. För mer information om guidade visningar av Gammelstads kyrkstad besök lulea.se/gammelstad.

Nederluleå kyrka »

Friluftsmuseet Hägnan »

Gammelstads Visitor Centre »