Nanjing i sydöstra Kina är en stad med sju miljoner invånare, inte långt från Shanghai, som idag är världens största stad med över 20 miljoner invånare. Det är den mest expansiva regionen i Kina och en motor i världsekonomin. Från denna dynamiska och folkrika del av världen flyttade Chuan Wang och Xiaoyan Ji till det lugna livet i Luleå.

Ji-An Wang i ett videosamtal
Ji-An Wang i ett videosamtal

Chuan Wang är teknisk specialist på forskningsstationen Swerea Mefos där han jobbar med produktionsprocesser i stålindustrin. Xiaoyan Ji arbetar vid Luleåtekniska universitet (LTU) som forskare och biträdande professor på avdelningen för energivetenskap. Chuan kommer ursprungligen från nordöstra Kina, inte långt från vinterstaden Harbin. Xiaoyan växte upp i Jiangsu-provinsen, några timmars bilresa från Shanghai. De träffades på universitetet i Nanjing.

Efter universitetet började Chuan arbeta. Den kinesiska ekonomin växte, det fanns gott om jobb och bra löner. Men samtidigt lockade världen utanför. Som andra unga ville de ut och se andra delar av världen. 2001 kom de till Stockholm för högre studier på Kungliga tekniska högskolan (KTH). Sedan dess har Sverige varit deras fasta punkt. Chuan har haft sitt jobb här hela tiden, medan Xiaoyan gjort avstickare till Tyskland och USA.

Chuan fick anställning på Mefos redan innan han var klar med sin examen och har jobbat där sedan dess. Forskningsstationen är välkänd i världens järn-, stål- och verkstadsindustri och en av de miljöer som gjort Luleåtill ett metallurgiskt centrum.

När Chuan fått jobb blev det Luleå för hela familjen. Xiaoyan flyttade hit 2007 och började arbeta på universitetetåret efter. Hon är biträdande professor på avdelningen för energivetenskap där hon undervisar, handleder doktorander och driver forskningsprojekt. Hennes egen forskning syftar till att minska utsläppen av koldioxid från stora industriprocesser. Sonen Ji-An föddes när de bodde i Stockholm, eller Ji-An Wang som är hans fullständiga namn, med både mammas och pappas efternamn enligt kinesiska sed. Dottern Ji-Xiang är född i Luleå. Familjen bor i en villa på Porsöberget med gångavstånd till universitetet och till barnens dagis och skolor.

Det finns idag 50-60 Luleåbor som är inflyttade från Kina. En del har bott här längre tid, andra är här tillfälligt för att studera eller arbeta. Vid helgdagar, som det kinesiska nyåret eller nationaldagen, träffas de och firar tillsammans med sina landsmän. Men till vardags lever paret Ji-Wang ett svenskt-kinesiskt svenssonliv med jobb, familj och vänner. Familjen Ji-wang har bestämt sig för att stanna.