Den sommarfestival i Luleå är som ett hav av dans, energi och kärlek som du vill fördjupa dig i om och om igen. Det fortsätter in på hösten med Kulturnatten i september, och inomhus festival, minus 30 Grader i april.

Musikens makt startade 2010 som ett alternativ till stadsfestivalerna. Initiativtagare var BD pop som ville se en festival i Luleå med musiken i fokus. Festivalområdet placerades på Gültzauudden och en scen fick ligga på stranden, den andra i parken och den tredje en bit upp i skogsbrynet. Den sistnämnda är signerad Luleåmusikern och rockpoeten Mattias Alkberg och har fått namnet Potatiskällaren. Musikens makt har gästats av artister som Markus Krunegård, Syster Sol, Lilla Namo och Docenterna.  

Luleå Hamnfestival är en nyare tappning av den legendariska stadsfestivalen Luleå kalaset. Festivalen är numera öppen och utan inträde och fokus ligger på gemenskap och folkfest. Varje gathörn är fyllt med musik, aktiviteter, mat och dans. Dessutom tivoli och festivalmarknad. 

Sommaren 2012 arrangerades den första Pride-festivalen i Luleå. Det var också Sveriges nordligaste och en medveten markering att Luleå är en stad för alla. Sedan dess har festivalen varit ett återkommande inslag i Luleåsommaren. Under tre dagar fylls stadsparken av regnbågsfärgade flaggor vajande i takt till musiken. Paraden är festivalens huvudnummer och i den deltar ett tusentals människor genom att promenera, sjunga, dansa och höja näven för allas lika rättigheter och mångfald. 

Varje år under en dag i september blomstrar kulturen i Luleå. Hela staden fylls av evenemang och kulturpeppade människor. Oavsett om du vill gå på kortfilmsfestival eller ta del av en konstutställning behöver du inte ruinera dig, under Kulturnatten är det nämligen fritt inträde till alla arrangemang och aktiviteter. 

Vem har sagt att alla festivaler ska äga rum på sommaren? Den är ju så kort och festivaler så roliga att det är klart att det ska finnas en på vintern också. Det gör det givetvis i Luleå. Minus 30 grader heter den och festivalen håller till på Kulturens Hus. Två dagar i mars med musik, dans och skoj.