Att rita hotell och hus som sticker ut. Det är det roligaste Anders Björkén vet. Den prisbelönte arkitekten från Luleå var länge ovetande om sin talang.

Genom åren har yrkeslivet styrt honom in på olika vägar men det var först år 2000 som han skulle hitta hem. Då hade han burit titeln som krogägare för Pimpinella i Luleå, som sedermera döptes om till Magneto, sedan 1987.

Björkén blev erbjuden att jobba för en arkitekt som sett hur Björkén förändrat och byggt om Pimpenella gång på gång. Björkén sa att han inte kunde något om arkitektur men så sa arkitekten att han visst kunde det, saken var bara att han inte visste om det.

Tre månader senare har Anders Björkén startat eget, företaget som idag heter Björkén Architects. Det som kännetecknar hans arbeten är att alla jobb är unika, inget är det andra likt. Han är specialiserad på hotell och har bland annat ritat Clarion Hotel Arlanda, Farris Bad & Hotel och Berns Hotel. Idag kan Björkén ha ett kvällsmöte på en ort och ett morgonmöte på en annan plats och han reser världen över i sitt arbete. Några tankar på att lämna hemstaden Luleå har han däremot aldrig haft. För det är hans absoluta favoritplats.