När Angela, Mia, Sara och Kathrin lämnade tyska Augsburg som utbytesstudenter under två terminer, trodde de aldrig att de skulle referera till Luleå som sitt andra hem.

De fyra tyska studenterna pluggar International Management vid universitetet i Augsburg. I utbildningen ingår minst en termin som utbytesstudent. Den främsta anledningen till att de valde Luleå var kursutbudet på LTU. Väl här upptäckte de fler fördelar med det svenska universitets- och högskolesystemet. I Sverige har de färre tentor och fler grupparbeten och lärarna är öppna och avslappnade.

Att lära känna Luleåborna har varit enkelt. Även om många är lite blyga i början så är de vänliga och hjälpsamma. Tyskorna har även lärt sig några nya ord, som sambo, fika och shjoo (norrländskt ja, medelst inanding).

En sak som imponerar på de tyska utbytesstudenterna är Luleås och Norrbottens utbud av vinteraktiviteter. De har åkt skidor, varit ute på isvägen, lyssnat på Ice Music på Gültzauudden och spenderat en dag på Jokkmokks marknad. Även om det mesta finns på Porsön så brukar de besöka centrum. En stadskärna de beskriver som liten och charmig. Dessutom finns det fler butiker än de hade väntat sig.

De fyra tjejerna är överens om att de gjorde rätt som valde Luleå. När de var i Tyskland i julas så mötte de några kursare som alla var glada över att vara hemma igen. Själva ställde sig Angela, Mia, Sara och Kathrin frågan ”När ska vi åka hem till Luleå?”.