I Sverige hölls första pridefestivalen i Stockholm 1998. 2012 var premiäråret för Pride i Luleå. Och sedan dess har det blivit ett stående inslag i Alla hjärtans stad. 

Pride fyllde stadsparken med glada besökare som tog del av debatter, föreläsningar och uppträdanden. Regnbågsfärgade flaggor vajade i takt till musiken när drygt 1 000 personer deltog i paraden som är festivalens huvudnummer.

Debuten blev med andra ord så pass lyckad att det inte var något snack om en favorit i repris varje sommar sedan dess. Linda Moestam och Sophie Gunnarsson är projektledare för RFSL Luleå och norra Norrbottens län. Med organisationen i ryggen har de tagit sig an uppgiften som festivalarrangörer. Med tydliga mål. Festivalen ska vara till för alla men lyfta hbtq-frågor. Etiketter ska inte spela någon roll men besökarna ska matas med information.

I och med att Luleå blivit en värdstad av festivalen som hyllar hbtq-rörelsen blir det extra tydligt att Luleå är en stad för alla. I Luleåmagasinet Original Luleå Story berättar Sophie Gunnarsson att festivalen är en mötesplats där alla är lika värda, där debatt skapas på lokal nivå som i sin tur leder till kunskapsutveckling bland norrbottningarna.