Allt började 1968 i Gällivare då 19-årige Curt Bergfors och hans flickvän Britta startade en grillkiosk med snabbmat efter amerikansk förebild.

Två år senare öppnade de en andra kiosk i Skellefteå och året därpå en tredje i Luleå. Den fick namnet Max efter ägarens smeknamn.

Det blev starten på det som idag är ett av Norrbottens största företag med ett 90-tal restauranger, över 3 000 anställda och en omsättning på 1,7 miljarder. Än idag är företaget i familjen Bergfors ägo. Företagets huvudkontor är också kvar i Luleå, varifrån större delen av verksamheten styrs.

Max är en framgångssaga som handlar om betydelsen av att vara först och tänka nytt.Kedjan expanderade, först efter Norrlandskusten där Max avancerade söderut och mötte McDonald’s på väg norrut. Den striden slutade med att Max slog ut konkurrenten och tog över deras lokaler i Luleå och Umeå. Det var första gången i världshistorien som McDonald’s gav upp mot en lokal kedja.

Men Max nöjde sig inte med Norrland. Redan 1982 öppnades den första restaurangen i Stockholm, på Drottninggatan, i tre våningar. På 90-talet fortsatte marschen söderut via Gävle, Solna, Eskilstuna, Södertälje, Visby, Linköping och Jönköping. I farten tog man över Clockrestaurangerna i Uppsala och Örebro. Vid millennieskiftet var Max en rikstäckande kedja med ett 30-tal restauranger från Gällivare i norr till Lund i söder.

Samtidigt med expansionen har det pågått en ständig produktutveckling för att kunna erbjuda kunderna nya, unika smaker och menyer. Den årliga rankingen av svenska hamburgerrestauranger toppas av Max för tolfte året i rad. Den undersökningen är en av grunderna till att Max påstår sig servera ”Sveriges godaste hamburgare”.

2002 tog den nya generationen Bergfors över det operativa ansvaret och fortsatte på den innovativa banan genom att ta in hälsoaspekterna. Max tog kritiken mot den fettrika snabbmaten på allvar och snart hade man nyckelhålsmärkta måltider och nya sallader i sortimentet.

För två år sedan öppnades den första restaurangen utanför Sverige, på Karl Johans gate i Oslo, och den har följts av ytterligare två i Norge. I mars öppnade den första i Danmark, på Ströget i Köpenhamn, och kommer att följas av fler. Nyligen berättade Max att man nu även finns i Dubai. Antalet svenska restauranger är idag 93. Målet är att det 2014 ska finnas fler än 100 Max i Sverige.