När säsongen närmar sig smyger basketfebern sig sakta på. Flaggor är redo att viftas, tutor är redo att tutas och publiken är laddad inför ännu en spännande basketsäsong. Luleå, Sveriges baskethuvudstad, är redo att stötta sina elitlag hela vägen fram.

Luleå Basket tillhör topplagen i damernas liga. Klubben bildades 1979 med namnet Luleå Basketbollklubb och är idag en av Sveriges starkaste damelitföreningar. Laget har spelat i högsta ligan i tio år och har tagit hem fem starka SM-silver. Satsningen mot det efterlängtade guldet kröntes med framgång 2014, när klubben vann sitt första SM-guld. Och säsongen 2015 följde man upp med ytterligare ett guld. Och självklart, som Sveriges bästa basketpublik, stöttar vi med allt vi har – och hoppas på en tredje vinst i rad! Luleå basket har även ett U20-lag och ett U18-lag som spelar SM-sammandrag under hela året. Under säsongen 2011/12 tog U20-laget hem det åtråvärda guldet.

Herrarna i Luleå spelar i BC Luleå
Herrarna i Luleå spelar i BC Luleå

Luleås herrelitlag, BC Luleå, bildades 1976. Klubben hette då Plannja Basket.  2010 bytte laget huvudsponsor till Länsförsäkringar Norrbotten och hette därmed LF Basket. Men till säsongen 2015/16 byttes namnet till BC Luleå. Med hela sju SM-guld i bagaget har laget under åren varit den ledande basketklubben i Sverige. På hemmamatcherna ljuder hejaklackens ramsor i kör och publiken ställer sig upp för att visa sitt stöd. Nu laddar vi inför att heja fram ännu ett SM-guld!