För att uppmärksamma att Luleå passerade 75 000 invånare under 2013 gjorde vi ett försök att slå världsrekord.

En lördag i mars formade vi världens kanske största mänskliga hand på isen i Norra hamn. 2 493 Luleåbor fyllde den markerade figuren och vinkade till fotografen som dokumenterade rekordförsöket.

Tummen har blivit något av en ny symbol för Luleå. Det började med att Facebook valde Luleå som plats för sitt första datacenter utanför USA. Ett beslut som uppmärksammades av nyhetsmedia världen över, som även berättade att Facebook valde en plats långt norrut med naturlig kyla, förnyelsebar energi och förstklassiga datanät.

Som en gest tillbaka till Facebook gjorde Luleå en Gilla-tumme av is som placerades i stadsparken. Bilden av istummen spreds också över världen, särskilt när Facebooks grundare Mark Zuckerberg lade upp den på sin egen sida. På en timme hade hundratusentals människor sett och gillat ”IcyLike in Lulea”.

Den mänskliga handen anspelade naturligtvis på Gilla-tummen, men också på det vanliga svenska ”Tummen upp”. Att Luleå passerade 75 000 invånare under 2013 var värt att sätta upp tummen för. Sagt och gjort. Ber man Luleåborna slå världsrekord så kommer de i tusental.

Bilderna av den mänskliga handen spreds också snabbt. Tummen-up visades av svensk och internationell press och spreds via sociala medier över världen. Bilderna har setts 300 000 gånger enbart på Luleå kommuns sidor. Luleåbornas egna bilder och filmer har delats på Facebook, visats på bloggar och YouTube.