Missa inte vinterns häftigaste upplevelse, att kliva in i världens enda iskonserthall och lyssna på musik som spelas på isinstrument.Konserthallen ser ut som en gigantisk igloo och samtidigt som orkestern spelar får du ta del av en ljusshow som pulserar i regnbågens alla färger.

Bakom Ice Music står den amerikanska iskonstnären Tim Linhart från New Mexico, som numera bor i Luleå tillsammans med sin fru Birgitta och sonen Frost. I mer än 30 år har Tim jobbat med att göra avancerade isskulpturer. Under dessa år blev Tim mer och mer intresserad av att skapa instrument gjorda av is som det också skulle gå att spela på. Det första försöket blev med en bas och den höll i ungefär 15 sekunder. Idag är det mest utmanande instrumentet Tim byggt en isorgel med 56 pipor till Icehotel.

Skaparlusten och vanan av att arbeta med komplicerade projekt bidrog till att Tim fick idén om att bygga en hel iskonserthall. I januari 2014 var det premiär för Ice Music på Gültzauudden och nyheten om den världsunika iskonserthallen har spridit sig över hela världen. 

Inne i konserthallen är det en konstant temperatur på minus fem grader så det gäller att klä sig varmt för att kunna njuta av konserten. Den allmänna rekommendationen är att klä sig i tre lager; baslager, mellanlager och ytterlager.


Läs mer

Ice Music