Gunilla Burman arbetade som säljare, och under en utbildning fick hon frågan – ”Vad vill du ha mer av i ditt liv?”. Svaret var enkelt, färg och form.

Ungefär en mil från Luleå centrum ligger världsarvet Gammelstad. Kyrkan och kyrkstugorna berättar historien om det gamla Luleå. Det är en plats som lockar turister från världens alla håll. 200 meter från Gammelstads kyrka, i den gamla brandstationen, ligger Shopinlapland. Ägaren Gunilla Burman startade konst- och designbutiken för att hon ville ha mer färg och form i sitt liv, men det fanns också en annan anledning.

Gunilla har alltid varit väldigt konstintresserad och hemma hos en vän fick hon tips om en konstnär i Sikfors. För att få se mer av konstnärens verk begav sig Gunilla och hennes man till Sikfors. Att hitta dit var lättare sagt än gjort och de fick köra runt länge innan de till slut hittade vägen som ledde till ateljén. Konstverken var fantastiska men det enda Gunilla kunde tänka på var hur människor skulle hitta dit då hon som bott i Norrbotten hela sitt liv knappt klarade det. Hon började titta runt och insåg att det var fler norrbottniska konstnärer som behövde hjälp med att nå ut med sina verk. Då föddes en idé om Shopinlapland.

Idag, sex år senare är Shopinlapland platsen där norrbottniska konstnärer har möjlighet att nå ut med sina verk. Allt i butiken väljer Gunilla ut noggrant och hon har även specialdesignade produkter som bara finns i hennes butik och i webbshoppen. Nästa mål är att Shopinlapland ska växa internationellt och finnas på fler platser i världen. Det har faktiskt redan börjat hända. I Paris finns en återförsäljare och ett museum i Tokyo ställer ut väskor från Shopinlapland.

Shopinlapland >