De senaste tjugo åren har flera hundra filmer spelats in i Luleå och Norrbotten, varav ett 50-tal långfilmer och tv-serier.

Här finns en förstklassig inspelningsstudio och Filmpool Nord, som är ett av Sveriges fyra regionala produktionscentra för film- och tv-produktion.

Låt den rätte komma in, Hypnotisören, Så som i himmelen, Grabben i graven bredvid, En enkel till Antibes, Jägarna och Jägarna 2 och Hundtricket. Alla är de succéfilmer som helt eller delvis spelades in i Luleå.

Norrbotten är intressant för filmindustrin. Här finns resurser, kompetens, en modern studio och unika miljöer. Genom åren har flera framstående skådespelare och regissörer jobbat i Luleå. Känslan är att de är väldigt nöjda med staden, omgivningarna och filmfolket som finns här.

– Vi skapar möjligheter för filmproduktion genom att samproducera och finansiera filmer, säger vd Susann Jonsson, vd Filmpool Nord.

– Studion Kronan är en viktig resurs. Under en inspelning styrs man mycket av vädret och då blir det ofta snabba puckar. Närheten till studion och en fungerande infrastruktur gör att inspelningarna blir effektiva och ekonomiska. Här finns också ett unikt värdskap som gör att filmteamen känner sig välkomna. Luleåborna hjälper gärna till och verkar tycka det är kul med filminspelningar runt knuten.

Producenten Francy Suntinger, som nyligen har avslutat inspelningen av långfilmen Mig äger ingen, håller med:

– Människorna här är öppna och generösa. Folk ställer gärna upp och lånar ut sina hus till filmproduktionerna, vilket underlättar arbetet. Jag har varit inblandad i tre långfilmer i Luleå och jag älskar verkligen staden. Det är nära till allt samtidigt som det finns ett rikt utbud, både som filmproducent och besökare.